Eugen Tomac: Candidatura Zinaidei Greceanîi ar sfida orice normă democratică
„Oamenii politici de la Chişinău au obligaţia să găsească un compromis, dar acesta nu este cel mai potrivit. Din păcate, această doamnă a ordonat ca forţele de ordine să folosească arma împotriva tinerilor care manifestau paşnic în piaţă la 7 aprilie, iar dacă un om cu o asemenea atitudine ar ajunge într-o astfel de funcţie, orice drept, orice normă, orice libertate europeană democratică ar fi sfidată”, a afirmat Eugen Tomac.
Oficialul român a explicat incapacitatea clasei politice de la Chişinău de a ajunge la o decizie prin cele două sisteme de valori cu care se confruntă Republica Moldova. Pe de o parte este populaţia nostalgică după epoca sovietică, iar pe de alta, cea reprezentată de partidele democratice care încă încearcă să îşi definească identitatea. “Faptul că nu s-a ajuns la un consens până acum este pentru că nu există un proiect european suficient de motivant pentru oamenii politici de la Chişinău”, este de părere secretarul de stat pentru românii de pretutindeni. Acesta a subliniat, însă, că “România este şi va rămâne în continuare unul dintre principalii parteneri şi susţinători ai parcursului european al Republicii Moldova”.
În cadrul aceleiaşi emisiuni, Eugen Tomac a făcut referire şi la situaţia românilor din Serbia. Oficialul a amintit de recenta vizită a preşedintelui României, Traian Băsescu, prima a unui preşedinte roman, în Valea Timocului. El a reiterat poziţia statului roman privind acordarea de către autorităţile sârbe a tuturor drepturilor minorităţii româneşti din această regiune. “România este un aliat al Serbiei. Destinul acestui stat este în Uniunea Europeană, iar drepturile minorităţii româneşti nu poate fi negociat. Nu acceptăm sub nicio formă acest dublu standard în ceea ce priveşte comunitatea românescă”, a afirmat Eugen Tomac, referindu-se la diferenţa dintre drepturile de care se bucură românii din Voievodina faţă de cei din Timoc unde aceştia nu au şcoală în limbă română, nu au acces la media în limba română şi nu beneficiază de libertate religioasă în limba maternă.
Totodată, Eugen Tomac a amintit de proiectul Strategiei Naţionale pentru Românii de Pretudineni, lansat în dezbatere publică în cadrul Forumului Românilor de Pretutindeni, desfăşurat în perioada 30 septembrie – 1 octombrie, la Bucureşti. Documentul îşi propune să stabilească direcţii de acţiune, măsuri şi mijloace destinate păstrării, afirmării şi promovării identităţii românilor de pretutindeni.
După: Arena.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!