Politică

(EUOBSERVER) Ministrul de Externe lituanian, despre cum poate fi stabilizată Moldova

De această părere este ministrul de externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, care a menţionat într-o opinie publicată pe euobserver.com, cum poate fi stabilizată situaţia din Republica Moldova. Oficialul lituanian a spus că aceasta este lecţia pe care a învăţat-o Lituania în procesul său de reformare în anii 90. Potrivit lui, sprijinul puternic din partea partenerilor internaţionali a fost un alt factor cheie în succesul Lituaniei.

Linas Linkevicius menţionează că astăzi, Moldova are nevoie urgentă de un consens acasă asupra priorităţilor în ceea ce ţine de reforme, dar şi de sprijinul condiţionat al UE. Ministrul lituanian spune că noul Guvern, condus de Pavel Filip, se confruntă cu o sarcină enormă – societatea este divizată, poporul are puţină încredere în Guvern din cauza corupţiei, iar ţara se va confrunta curând cu dificultăţi în plata pensiilor şi a salariilor.

În opinia oficialului, ideea europeană a fost compromisă de aşa-numitele „politici pro-europene”, care par să nu dorească să lupte împotriva corupţiei, iar miliardul de dolari furat de la băncile moldoveneşti şi investigarea oarecum vagă a cazului au fost ultima picătură. Impunitatea şi lipsa de responsabilitate au determinat oamenii să caute salvatori. Unii dintre aceşti salvatori se prezintă ca fiind „pro-moldovenişti”, dar se aliniază cu Rusia, „o ţară care continuă să ocupe o parte din teritoriul Moldovei şi care, recent, a atacat Ucraina”. Acesta a subliniat că trupele militare ruseşti din regiunea transnistreană se află acolo cu încălcare a dreptului internaţional.

Ministrul lituanian mai spune că şi campania de informare intensă, care vizează subminarea alegerii vectorului pro-european al Moldovei, de asemenea, face sarcina actualului Guvern mai grea. Oficialul remarcă faptul că protestatarii din Moldova menţin cerinţa de a organiza alegeri anticipate în ciuda avertismentelor experţilor, care spun că alegerile ar putea împinge ţara în nesiguranţă politică şi economică şi mai profundă, iar un Guvern interimar practic nu ar avea nicio posibilitate de a negocia noi credite, de care ţara are nevoie urgent.

Linas Linkevicius subliniază că mai întâi de toate, Moldova are nevoie de stabilitate politică reală bazată pe consolidarea forţelor politice majore, determinate şi dispuse să implementeze reformele pe care oamenii le cer. „Iniţiativa noului Guvern de a lansa un dialog cu liderii de proteste este un pas în direcţia corectă”, apreciază ministrul.

În al doilea rând, mai spune el, Republica Moldova are nevoie de reforme viguroase care să ducă la rezultate concrete. Ministrul lituanian subliniază că Europa nu va tolera corupţia, că reformele trebuie să reprezinte scopul noului Guvern sau acesta va pierde puţinul sprijin pe care îl are de la oameni, precum şi susţinerea partenerilor internaţionali. Linas Linkevicius spune că realizările guvernelor anterioare au fost importante, Moldova a fost considerată un lider între partenerii estici ai UE.

Ministrul lituanian menţionează că UE nu trebuie să ezite să acţioneze pentru a încerca să oprească Moldova de la alunecarea într-o criză economică şi politică mai profundă. Însă sprijinul UE depinde de performanţele Moldovei în eliminarea corupţiei. 

sursa: ipn.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *