UE / Nato

Euro la 10 ani: Consecinţe pozitive, dar şi lipsă de coordonare

Cei doi oficiali se aflau în acel moment la Viena, după ce au fost la spectacolul organizat la Opera de Stat. Cu primii euro cash din istorie cei doi le-au cumpărat soţiilor lor câte un buchet de flori, potrivit relatărilor de la acel moment ale BBC.

După ce trecerea la moneda unică europeană s-a făcut în cele 12 state care au format, iniţial, zona euro, pe 7 ianuarie 2002, Romano Prodi declara că "introducerea bancnotelor şi monedelor euro a fost un succes" şi că "cei care au spus că nu va funcţiona nu au avut dreptate. Determinarea şi angajamentul europenilor reprezintă o resursă extraordinară şi trebuie să ne inspire să mergem înainte".

Care sunt "binefacerile" monedei comune asupra economiei statelor din zona euro? În plină criză a datoriei, o asemenea întrebare stârneşte mai curând zâmbete.

"Avantaje? Da, mai mult ca sigur că există" – a ironizat economistul şef al băncii germane Commerzbank, Jörg Krämer. Doar că "astăzi nu sar în ochi", a menţionat Agnčs Bénassy-Quéré, directoarea Centrului de studii prospective şi de informaţii internaţionale /Cépii/ din Franţa.

Situaţia actuală a lucrurilor nu poate fi omisă din bilanţul de 10 ani al euro, mai ales că a evidenţiat lacunele Uniunii monetare – guvernanţa şi integrarea economică. Însă deviza europeană nu are doar defecte.

Conform celor mai recente studii, ea a "stimulat schimburile între ţările care le-au adoptat, nu foarte mult, dar de ordinul a 6%", explică Agnčs Bénassy-Quéré.

O altă consecinţă majoră se referă la inflaţie. Francesco Giavazi, economist la Universitatea Bocconi din Milano, aminteşte că, într-o primă fază, "întreprinderile din sectoarele fără prea mare concurenţă au profitat de pe urma trecerii la euro pentru a creşte preţurile". În acelaşi timp însă, subliniază Agnčs Bénassy-Quéré, au fost "rotunjite în sus" cu precădere preţurile unor bunuri de consum cumpărate foarte frecvent cum sunt pâinea sau cafeaua, şi nu altele, ceea ce le-a creat oamenilor impresia falsă că "euro a dus la creşterea preţurilor".

În realitate, "din punct de vedere al stabilităţii preţurilor, bilanţul este extrem de pozitiv", cu o inflaţie medie de circa 2%, notează economista franceză.

"Dacă euro nu a adus toate avantajele care erau aşteptate, în mare parte este din cauza guvernelor, pentru că aceşti primi zece ani au fost un eşec în ce priveşte coordonarea politicilor economice"– a mai subliniat Agnčs Bénassy-Quéré.

Timpul.md după Agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *