UE / Nato

Eurodeputaţi în fața unei comisii din Parlamentul European: Este foarte important pentru moldoveni să poată CIRCULA în uniune FĂRĂ VIZE

"Au fost opinii, aşa cum era de aşteptat, foarte favorabile, s-a insistat foarte mult pe eforturile pe care Republica Moldova le-a făcut până acum, mai ales din iulie, de când s-a aplicat facilitarea vizelor pentru Moldova – un alt raport pentru care am fost raportor. Toată lumea a spus că nu este niciun fel de problemă. S-a stabilit un termen de amendamente – sfârşitul lunii ianuarie, astfel încât la sfârşitul lunii februarie să se poată vota în comisie acest raport. Cred că este un semnal politic important pentru Republica Moldova şi un răspuns la eforturile importante pe care Moldova le-a făcut în această perioadă în drumul ei către Uniune", a declarat Marian-Jean Marinescu, la finalul şedinţei comisiei LIBE.

Potrivit acestuia, liberalizarea vizelor va avea un impact direct şi foarte important pentru fiecare cetăţean al RMoldova, în condiţiile în care sunt aproape 300.000 de cetăţeni moldoveni care muncesc în Uniune.

"Deci va fi foarte important pentru cetăţenii din Republica Moldova să poată circula în Uniune fără a avea nevoie de viză. S-a menţionat că Moldova aplică în acest moment sistemul de paşapoarte biometrice, mai modern decât în multe state membre", a adăugat Marinescu.

Etapa următoare va fi în luna februarie, când se vor discuta amendamentele la raport.

"Sper ca amendamente să nu existe, nu văd de ce s-ar depune amendamente. La sfârşitul lunii februarie, raportul va putea fi votat în comisie. După care, nefiind un regulament, ar trebui să existe o negociere cu Consiliul, însă, din câte ştiu eu în acest moment, nici în Consiliu nu sunt probleme şi cred că se va face această negociere printr-un schimb de scrisori prin care se va accepta acordul, astfel încât să-l votam în plen în martie; dacă nu, cel mai târziu în aprilie. Regulamentul intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial. Vrem să votăm acest raport înainte de alegeri", a subliniat europarlamentarul PDL.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *