Europa Culturii: Julian Barnes, câştigătorul Premiului Booker

Cinci autori – trei britanici şi doi canadieni – au concurat pentru premiul în valoare de 50.000 de lire sterline, cu care este recompensat un autor de ficţiune în limba engleză din Commonwealth şi Republica Irlanda. Julian Barnes, favoritul din acest an, a devenit laureat graţie romanului său „The Sense of an Ending”, considerat de critici mai curând o „nuvelă” despre istoria unui om obişnuit care îşi memorează anii de liceu după ce primeşte o scrisoare din partea unui avocat. Un roman sumbru care reia una din temele sale favorite, cum ar fi adevărul şi trecutul.
Nou director muzical la Teatrul La Scala
Celebrul dirijor israeliano-argentinian Daniel Barenboim va ocupa, de la 1 decembrie până la sfârşitul anului 2016, postul de director muzical al Teatrului La Scala din Milano. În calitate de director artistic al acestei instituţii, Barenboim, în vârstă de 68 de ani, trebuie să fie prezent la Scala minimum 15 săptămâni pe an, între operele, concertele şi turneele pe care le susţine. De altfel, celebrul dirijor va deschide stagiunea 2011/2012 a Scalei în calitate de dirijor al spectacolului „Don Giovanni” de Mozart, pus în scenă de Robert Carsen. Celebrul Teatru La Scala nu mai avea director muzical din 2005, când Riccardo Muti a părăsit această funcţie, după 20 de ani de colaborare cu prestigioasa instituţie de spectacole italiană.
Expoziţie dedicată lui Stenvert la Muzeul „Belvedere”
Muzeul vienez „Belvedere” organizează, până la 15 ianuarie, expoziţia dedicată regizorului şi pictorului austriac Curt Stenvert, artist care a cochetat cu dadaismul, pop-artul, dar şi cu neorealismul. Expoziţia intitulată „Neodadapop” pune accentul pe caracterul internaţional al operei lui Stenvert. Pot fi admirate picturile, filmele şi sculpturile sale, alături de o selecţie de lucrări realizate de artişti precum Marcel Duchamp, Wolf Vostell sau Armin. Acestea subliniază statutul internaţional al fondatorului „Wiener Art Club”, asociaţie artistică formată în Austria postbelică, ce milita pentru autonomia artei într-o epocă marcată de moştenirea nazistă, de un deceniu de violenţă în care dreptul de exprimare artistică a fost încălcat.
Rezidenţă în diplomaţie culturală la ICR Londra
Institutul Cultural Român din Londra lansează sesiunea de concurs 2012 pentru Rezidenţa în diplomaţie culturală, acordată cetăţenilor români şi moldoveni. Este un program de instruire practică şi coaching cu durata de trei luni. Instruirea va debuta cu un stagiu intensiv de pregătire teoretico-practică la ICR Londra şi într-o instituţie culturală britanică parteneră, după care bursierii vor lucra alături de echipa ICR Londra la proiecte culturale pe diferite domenii: film, teatru, muzică, literatură, dans şi cultură tradiţională. Programul oferă trei rezidenţe anual, în valoare de 4500 euro de persoană. Pentru anul 2012 vor fi acordate trei rezidenţe de câte trei luni, iar cei interesaţi se pot înscrie până pe data de 13 noiembrie.
Rubrică de Silvia Bogdănaş