Actualitate

(EUROPA ȘI AMERICA SUNT VINOVATE?) Funcţionarii ruşi cumpără în SECRET vile de MILIOANE la Londra

Pentru film au fost invitați activistul rus Roman Borisovici și jurnalista ucraineana Natalia Sedletskaia, care cu accent natural au jucat rolul unui oficial al Ministerului Sănătății, „cu salariu mic” și prietena sa, in cautarea unui conac, scrie The Guardian.

Cuplul a exprimat intentia cumpararii a cinci conace de elita in cartierele londoneze Kensington, Chelsea și Notting Hill, cu preturi variind intre 3 milioane şi 5 milioane de lire sterline. Conversațiile au fost înregistrate cu camere ascunse.

„Functionarul” care se prezenta Roman nu ascundea de la agenți faptul ca bani erau obtinuti pe cai ilegale, de aceea nu voia publicitate. Mulți agenți nu numai ca nu au refuzat să-l ajute, dar chiar i-au dat sfaturi despre cum ar fi cel mai bine sa fie ascunsa originea fondurilor.

Unii agenți, încercând să-l convingă pe acest potential client, au spus ca nu este pentru prima dată cand ajuta pe cineva în această situație și că lucrul cel mai important este sa găseasca un avocat dispus sa intocmeasca actele în mod corespunzător. Unii agenți imobiliari au recomandat imediat cativa avocati pe care ii cunosteau.

„Acest lucru este groaznic, toti au fost de acord să păstreze secret numele meu și m-au sfătuit cum sa rămân anonim, deși li s-a spus în mod clar că banii sunt furati” – spune Borisovici.

Ancheta a aruncat o umbră asupra unor firme de prestigiu precum Winkworth, Chard, Domus Nova, Marsh & Parsons si Bective Leslie Marsh. Aflând despre adevar, reprezentanții acestor firme au declarat că nu vad nimic greșit în incident, dar au promis să verifice situația.

Între timp, Asociația Națională a Agenților Imobiliari (NAEA) a avertizat recent pe toti membrii săi ca risca amenzi sau închisoare dacă nu anunta poliția despre clienții cu bani de origine dubioasă, scrie Express.co.uk.

Așa cum explica mass-media britanică, actualitatea documentarului se datoreaza faptului că, în ultimul deceniu, în țara a crescut brusc numărul de investitori străini, în principal din Rusia și Asia care cumpara ca pâinea calda imobiliare premium, spăland cu nerușinare fonduri corupte.
Există cifre concrete: în martie, Transparency International a publicat rezultatele cercetării care sugerează că, în Londra, mai mult de 36.300 de imobile – clădiri și apartamente – sunt deținute de companii înregistrate pe proprietari anonimi în zonele off-shore. În același timp, 75% dintre persoanele aflate sub investigație privind suspiciunea de corupție și care dețin proprietăți imobiliare în capitala britanică, le-au obtinut în proprietate prin intermediul companiilor off-shore.

Sursa: Channel4

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *