CSI / RusiaExterne

Evaluarea armatei britanice: Rusia l-ar fi suspendat pe comandantul Flotei Mării Negre și alți comandanți de top. Putin caută țapi ispășitori pentru eșecul invaziei sale

Ministerul britanic al Apărării notează în ultima sa evaluare asupra războiului din Ucraina că Rusia a început să suspende comandanții de top pe care îi folosește drept țapi ispășitori pentru eșecul invaziei sale.

Principalele observații ale serviciului de informații al armatei britanice:

  • „În ultimele săptămâni Rusia a concediat comandanți importanți despre care se consideră că au avut rezultate slabe în stadiile inițiale ale invaziei sale din Ucraina;
  • General-locotenentul Serghei Kisel, care a comandat Armata Întâi Gărzi de Tancuri de elită, a fost suspendat din cauza eșecului său de a captura Harkivul. Viceamiralul Igor Osipov, care a comandat Flota Rusă din Marea Neagră, a fost de asemenea probabil suspendat ca urmare a scufundării crucișătorului Moskva în luna aprilie. Șeful Statului Major Rus Valeri Gherasimov a rămas probabil în funcție dar este neclar dacă președintele Vladimir Putin mai are încredere în el;
  • O cultură a mușamalizărilor și găsirii de țapi ispășitori este probabil răspândită în forțele armate și sistemul de securitate. Numeroși oficiali implicați în invadarea Ucrainei vor fi probabil tot mai distrași de eforturile de a evita răspunderea personală pentru eșecurile operaționale ale Rusiei.
  • Acest lucru în schimb va pune presiuni și mai mari pe modelul centralizat de comandă și control al Rusiei pe măsură ce ofițerii încearcă să lase decizii cheie la latitudinea superiorilor lor. Va fi dificil pentru Rusia să recâștige inițiativa în aceste condiții”.

Ministerul britanic al Apărării, prima sursă oficială care vorbește despre suspendarea comandantului Flotei Mării Negre

Zvonuri despre posibila suspendare a viceamiralului Igor Osipov circulă pe platformele de social media de mai multe zile după ce acesta n-a mai fost văzut în public de pe 9 mai, când Rusia a celebrat „Ziua Victoriei” în al Doilea Război Mondial.

Pe 14 mai Rusia a sărbătorit Ziua Marinei sale dar Osipov a lipsit de la festivități. Zvonurile despre suspendarea sa vin în contextul în care Flota Mării Negre a înregistrat mai multe înfrângeri tactice, în special în zona Insulei Șerpilor și Odesa a orașului-port Odesa, unde nu a reușit să debarce trupe.

O altă lovitură de imagine puternică suferită de flota rusească de la Marea Neagră a avut loc pe 25 martie, când ucrainenii au reușit să distrugă nava de desant Saratov în portul Berdiansk, deși acesta era sub controlul rușilor.

Marea Britanie l-a inclus pe viceamiralul Igor Osipov pe lista sa de oficiali ruși sancționați încă din luna februarie.

Sursa: Hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *