CSI / RusiaInternațional

Eveniment major: O navă încărcată cu cereale a plecat din portul ucrainean Ciornomorsk. Este prima care sfidează blocada rusă după ce Moscova a ieșit din acordul de pe Marea Neagră

O navă cargo care transportă cereale a părăsit portul ucrainean Ciornomorsk de la Marea Neagră pentru prima dată de la colapsul acordului privind cerealele, a declarat marți o sursă din industrie pentru Reuters. Aceasta este o evoluție majoră și un test al capacității Ucrainei de a debloca porturile sale maritime pentru exportul de cereale, scrie Hotnews.

UPDATE 09:51: Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a confirmat că nava cargo Resilient Africa, venită săptămâna trecută în portul ucrainean Ciornomorsk, a plecat cu 3.000 de tone de cereale spre Bosfor. „Aceasta este prima dintre cele două nave care au intrat în Ciornomorsk săptămâna trecută printr-un coridor temporar pentru navele civile stabilit de Marina ucraineană”, a precizat acesta pe Facebook.

Luna trecută, Ucraina a anunțat un „coridor umanitar” în Marea Neagră pentru navele blocate în porturile sale încă de la începutul războiului (februarie 2022) și pentru a ocoli blocada de facto impusă de Rusia după ce Moscova a renunțat la acordul care permitea Kievului să exporte cereale pe cale maritimă.

Navele de transport marfă Resilient Africa și Aroyat au sosit sâmbătă în Ucraina și urmau să plece după ce au încărcat aproape 20.000 de tone de grâu pentru Africa și Asia.

Sursa Reuters nu a menționat numele navei care a plecat, dar baza de date MarineTraffic arăta că doar Aroyat mai era acostat marți dimineață în Ciornomorsk, port aflat la sud de Odesa.

Moscova a lansat frecvent atacuri cu drone și rachete asupra infrastructurii ucrainene de export de cereale, în ultima vreme mai ales asupra instalațiilor portuare de pe Dunăre, la granița cu România.

Cele trei porturi maritime ale Odesei, inclusiv Ciornomorsk, au expediat zeci de milioane de tone de cereale în timpul invaziei Rusiei, în cadrul acordului mediat de ONU, dar din care Moscova a ieșit în luna iulie a acestui an.

Cinci dintre cele câteva nave care erau blocate în Odesa au părăsit portul, folosind „coridorul umanitar” temporar care se întinde de-a lungul coastei vestice a Mării Negre, pe lângă România și Bulgaria.

Acordul privind cerealele din Marea Neagră a fost negociat de ONU și Turcia în iulie 2022 pentru a combate o criză alimentară globală agravată de invazia Rusiei în Ucraina. Ucraina și Rusia se numără printre primii exportatori de cereale din lume.

Majoritatea țărilor UE au susținut luni necesitatea de a menține unitatea blocului în ceea ce privește comerțul agricol ucrainean, a declarat ministrul spaniol al agriculturii în urma unei reuniuni la Bruxelles, adăugând că se opune măsurilor unilaterale.

O dispută legată de comerțul cu produse agricole a creat luni o ruptură între Kiev și unii dintre cei mai puternici aliați ai săi din Uniunea Europeană, după ce trei state membre au impus măsuri unilaterale pentru a restricționa importurile din Ucraina.

Polonia, Slovacia și Ungaria au anunțat vineri restricții asupra importurilor, după ce Comisia Europeană a decis să nu extindă interdicția de vânzare de produse agricole ucrainene în cele cinci țări vecine cu Ucraina, printre care se numără și România și Bulgaria.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că va cere miniştrilor Agriculturii şi Economiei un ordin comun ca pe o perioadă de 30 de zile să se prelungească interdicţia importului de cereale ucrainene, el arătând că aşteaptă de la premierul Ucrainei o propunere de licenţiere.

Vă amintim că luni, 18 septembrie, sute de fermieri bulgari au protestat în punctele de trecere a frontierei Ruse-Giurgiu și Vidin-Calafat, față de decizia Comisiei Europene de a ridica interdicția privind importurile de cereale ucrainene în cele cinci state UE vecine ale Ucrainei.

Ucraina a anunțat luni că va depune o plângere la Organizația Mondială a Comerțului cu privire la interzicerea importurilor de cereale din această țară în Polonia, Ungaria și Slovacia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *