Ultima oră

Evoluţia peisajului mediatic din Moldova impune un nou Cod Deontologic

Munca jurnaliştilor, ca şi orice altă activitate profesională, este supusă anumitor norme de conduită. În domeniul mass-media, ansamblul de principii necesare practicii unui jurnalism etic şi responsabil este inclus în Codul Deontologic, document important pentru breasla jurnaliştilor din toate ţările democratice, inclusiv din R. Moldova. Versiunea moldovenească a acestui Cod, compusă din 22 de articole, a fost adoptată în anul 1999. Pe parcursul unui deceniu, însă, peisajul jurnalistic autohton s-a schimbat mult. De aceea, Consiliul Europei a realizat o analiză a Codului Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova, a cărei autoare este Ioana Avădani (foto), directoarea Centrului pentru Jurnalism din România. Ea a propus o serie de recomandări care au drept scop îmbunătăţirea calitativă a Codului, pentru ca acesta să fie aplicabil, respectat şi acceptat de jurnalişti. Totodată, Ioana Avădani a spus că modificările Codului Deontologic vor trebui să anticipeze anumite comportamente jurnalistice din R. Moldova, având în vedere evoluţia şi diversificarea mijloacelor de informare de la noi.

„Importanţa fundamentală pe care o are procesul de elaborare a noului Cod Deontologic este aportul din partea jurnaliştilor din R. Moldova. În baza observaţiilor mele, a fost elaborat noul proiect de Cod, care va fi supus ulterior dezbaterii de către comunitatea de jurnalişti din Moldova, urmând ca aceasta să agreeze sau nu anumite formulări. Iar în urma acestor dezbateri, probabil, va exista un nou Cod. Bineînţeles, cel de-al doilea pas al acestei munci va fi asumarea acestui Cod de cât mai mulţi jurnalişti din R. Moldova”, a adăugat Ioana Avădani.

Potrivit lui Petru Macovei, secretarul Consiliului de Presă din Moldova, printre modificările care s-au aplicat Codului Deontologic se numără structurarea textului în capitole şi subcapitole, formularea propoziţiilor într-un mod accesibil cititorilor, introducerea unui capitol special pentru protecţia minorilor etc. Dezbaterea proiectului de Cod (în versiune brută) se va organiza, de asemenea, la Bălţi şi Comrat, ca apoi să fie elaborată versiunea finală a documentului.

Ion Macovei

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *