Interviu

Ciuhrii, interviu în România: Construcția “Satului German” va costa peste un sfert de miliard de euro

Dezvoltatorul “Satului German”, Ceslav Ciuhrii, a oferit mai multe detalii despre cât va costa construcția noului cartier, într-un interviu pentru Gândul.ro. El a mai vorbit și despre criza cu care se confruntă Republica Moldova și businessul local, despre oportunitățile de investiții și know-how-ul din România, de care are nevoie țara noastră.

“Valoarea proiectului “Satul German” este de 260 de mln euro”, a spus Ciuhrii, dintre care 100 de milioane de euro, potrivit lui, reprezintă investițiile în infrastructură și obiective de menire socială, cum ar fi școală, grădiniță, spital etc. Antreprenorul a reiterat că acest proiect imobiliar este inspirat din standardele de viață și dezvoltare caracteristice comunităților mici germane. “Este mai mult despre disciplină, ordine, respect și un set reguli care asigură un nivel înalt de trai, decât despre cultură sau arhitectura germană. Stilul locuințelor, atât în cazul caselor individuale, cât și a blocurilor de locuit, este unul contemporan, adaptat cerințelor vieții moderne și confortului”, a subliniat Ciuhrii.

Referindu-se la mediul de afaceri, Ceslav CIuhrii a spus că Republica Moldova ar trebui să preia din România și să implementeze, în primul rând, un sistem de asigurare a calității în toate domeniile de activitate a unei firme sau instituții: producție, vânzări, contabilitate, resurse umane etc. “Toate aceste activități să fie procedurate, să existe reguli scrise despre desfășurarea lor, astfel încât să te asiguri din start că produsul sau serviciul este livrat în termen, conform calității cerute și în volumul stabilit. Pare simplu la prima vedere, dar nu este așa. În opinia mea, anume acesta este secretul managementului de succes”, a spus Ciuhrii. El consideră că antreprenorii moldoveni au antreprenorii moldoveni au abilitatea și maturitatea necesare ca să facă aceste schimbări.

Întrebat cum ar trebui să se comporte în această perioadă de criză oamenii de afaceri și cei care vor să facă investiții, Ciuhrii a spus că, în primul rând, să nu facă în niciun caz investiții cu bani luați în credit. “Ceea ce se cere de la noi este să avem răbdare și să fim chibzuiți”, a concluzionat antreprenorul.

Reamintim, Ceslav Ciuhrii a început în urmă cu un an construcția de la zero a celui mai mare proiect imobiliar din Republica Moldova din ultimii 30 de ani – “Satul German”. Cartierul, care este mai degrabă un oraș în oraș, se va întinde pe o suprafață de 800 mii mp, va avea doar 38 de blocuri de până la cinci etaje și 800 de vile – locuințe de tip duplex, townhouse, case individuale cu unu și două niveluri, construite conform celor mai înalte standarde europene de calitate. În ciuda crizelor cu care se confruntă țara noastră, antreprenorul a declarat că “Satul German” va fi dat în exploatare conform graficului stabilit. Primii locuitori își vor primi locuințele în 2024.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *