Actualitate

Expert bulgar în energie: Putin blufează, plata în ruble nu folosește Rusiei

„La data de 14 aprilie urmează să depună o contribuție la datoria externă, iar când nu au valută, nu au cum să o acopere. O astfel de mișcare nu se poate face unilateral, existând o monedă de referință în contracte, conform căreia are loc recalcularea. În practică, plata în ruble este lipsită de sens, deoarece rubla va fi din nou legată de dolar sau euro – trebuie să existe o monedă – un punct de referință”, argumentează Nacev.

Cum s-ar putea face plata

Multe dintre plăți se fac prin banca proprie a Gazprom, care depune ruble la buget, nu euro sau dolari.

„Din acest punct de vedere, cererea pare a fi o blufare, ca și cum Putin și-ar arăta muşchii, dar în general acest lucru este complet lipsit de sens”, spune expertul bulgar.

„Inițial, rușii au fost de altă părere și despre datoria lor externă, dar până la urmă plătesc în valută, pentru că dacă plătesc contribuțiile în ruble, asta înseamnă declararea falimentului statului. Iată, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat astăzi că nu crede că această măsură va intra în vigoare de mâine”, mai adaugă acesta.

Occidentul a reacționat rapid la ultimatumul dat de președintele rus Vladimir Putin statelor „neprietenoase” care cumpără gaz din Rusia, ca începând de vineri să plătească în ruble, pentru că altfel le va fi tăiat gazul. Opinia generală este că gazul primit din Rusia va fi plătit tot în euro, pentru că așa prevăd contractele.

Gazprom a început să trimită vineri notificări părților interesate despre trecerea la noua schemă de plată a gazelor naturale în ruble ce a intrat în vigoare astăzi, relatează Kommersant.

Anunțul făcut de Gazprom, cea mai mare companie energetică din Rusia, vine după ce mai devreme în cursul zilei de vineri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, anunțase că Moscova nu va sista deocamdată livrările de gaze naturale către Europa.

Peskov a precizat că plățile făcute pentru gazele livrate după data de 1 aprilie urmează să fie făcute abia în a doua jumătate a acestei luni și în mai, conform contractelor încheiate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *