Actualitate

Expert: Încercarea de a schimba lucrurile în justiție va eșua

„Urmăresc cu tristețe evenimentele legate de proiectul de lege privind evaluarea candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și al Consiliului Superior al Procuraturii. Și cu regret constat că, cel mai probabil, eforturile de a-i determina pe protagoniști să facă tot ce este posibil pentru a ajunge la un consens au eșuat”, a menționat Eșanu, transmite Știri.md.

Acesta a subliniat că încercarea de a schimba lucrurile în justiție la fel va eșua.

„Căci reforma justiției (ca și orice alta reforma majora de altfel) nu este posibilă fără un consens larg”, a subliniat expertul.

Amintim că mecanismul de selectare a candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și organelor specializate ale acestora a fost modificat.

Deputații au adoptat, în lectură finală, proiectul care prevede evaluarea integrității candidaților. Documentul a fost susținut cu votul a 63 de deputați. Proiectul de lege are drept scop crearea unei comisii specializate de evaluare a integrității candidaților la funcții administrative din cadrul CSM și CSP. Reieșind din specificul Comisiei de evaluare, precum și din necesitatea de a exclude orice formă de control sau imixtiune în activitatea acesteia, Comisia de evaluare va dispune de independență funcțională și autonomie administrativă.

BECS a criticat proiectul de lege, precizând că ar avea mai multe neclarități, și a părăsit ședința Parlamentului. De asemenea și partidul „Șor”, nu a fost la ședință.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *