Politică

Expert militar: Forțele armate ale Ucrainei vor încercui armata lui Putin, urmează un punct de cotitură

În câteva zile rămase înainte de data „sacră” a președintelui rus Vladimir Putin – 9 mai, armata rusă nu va putea obține un succes semnificativ pe front. Și mai târziu, această posibilitate poate dispărea cu totul, deoarece Forțele Armate ale Ucrainei vor primi un nou sprijin puternic de la aliați sub formă de arme grele și vor putea încercui armatele invadatorilor ruși.

De îndată ce aceste arme intră în dotarea Forțelor Armate ale Ucrainei, va începe o contraofensivă la scară largă. Odată cu controlul frontierei de stat, eliberarea Donbasului și a Crimeei, pot exista anumite probleme care se rezolvă mai bine la masa de negocieri.

Această opinie a fost exprimată într-un interviu de către co-directorul de programe de politică externă, coordonatorul proiectelor internaționale al Centrului Razumkov, expertul militar Alexei Melnik.

– Probabil că Putin plănuia să obțină victorii în Ucraina înainte de 9 mai. Și acum până la „linia de sosire”, au mai rămas doar câteva zile înainte de data „sacră”. Va obține agresorul ceva de care să se arate la paradă?

Acum este mai mult sau mai puțin evident că nu se vor obține rezultate semnificative în cele câteva zile rămase până pe 9 mai. Publicului rus i se va arăta ceva simbolic. Au existat rapoarte că se pregătea un fel de acțiune în Mariupol, faimosul lor Soloviov a ajuns acolo, se pare că și Kirienko a fost acolo. Evident, emisiunea va fi difuzată de la Mariupol. Acum este greu de prezis cum se va termina atacul asupra Azovstal.

În Rusia, ei vorbesc despre niște rezultate intermediare și încearcă să raporteze – acesta este un plus la „marea victorie”.

– Știm câte decizii au fost luate recent de partenerii occidentali ai Ucrainei pentru a oferi asistență militară fără precedent. Când vor fi aceste arme pe câmpul de luptă, aici și acum?

„Nu pot numi nicio zi sau săptămână anume, dar este clar că aceste arme grele sunt deja fie în drum spre Ucraina, fie în drum spre unitățile noastre de luptă din prima linie. Faptul că în spațiul public nu există o monitorizare zilnică a unde se duce această armă este destul de de înțeles.

Dar, fără să încercăm să prezicem intervalul de timp, este clar că de îndată ce aceste arme vor fi livrate trupelor, sectoarelor în care sunt programate operațiuni ofensive active, este evident că cu toții vom ști imediat despre asta.

– Ne putem aștepta ca furnizarea acestor arme către armata ucraineană să fie un punct de cotitură în acest război, iar Forțele Armate ale Ucrainei să poată lansa o contraofensivă de amploare?

Desigur, la un moment dat ar trebui să existe un punct de cotitură, pentru că vorbim nu doar de cantitatea de arme, ci și de calitatea acestora. De îndată ce un avantaj calitativ asupra inamicului va apărea de partea Ucrainei, vor exista toate motivele să credem că, cel puțin în prima linie, va avea loc un punct de cotitură. Ucraina va putea elibera nu 1-2 așezări pe zi, ci teritorii mari. Acesta este primul.

Al doilea este că pe un anumit sector al frontului, Forțele Armate ale Ucrainei vor putea tăia un număr semnificativ de trupe rusești. Ele merg în formațiuni de tip săgeată, așa că va fi posibil să tăiem câte o „săgeată” solidă. În plus, vor exista mai multe oportunități de a atinge ținte strategice precum crucișătorul Moskva sau o navă mare de aterizare. Vorbim nu doar despre ținte maritime, ci și despre cele terestre.

– Recunoașteți că după încheierea contraofensivei, după eliberarea întregului teritoriu al Ucrainei, Forțele Armate ale Ucrainei vor merge mai departe, pe teritoriul Federației Ruse?

Nu, nu cred că este deloc o opțiune. Chiar dacă vorbim de eliberarea Donbasului, aceasta va fi următoarea etapă a operațiunii. Intrarea trupelor ucrainene în aceste teritorii va avea diferențe semnificative față de acele teritorii care au fost ocupate acum.

– Care va fi principala diferență?

– Diferența este că în rândul populației locale există un număr mare de colaboratori și membri ai familiilor acestora care vor oferi, dacă nu foarte activ, rezistență pasivă trupelor ucrainene. Acesta este primul rând, în al doilea rând, sunt absolut sigur că Rusia lucrează deja pentru a lăsa acolo cât mai multe grupuri de sabotaj cu armele și dotările corespunzătoare. Acest teritoriu va fi mult mai dificil în ceea ce privește stabilirea controlului.

Al treilea punct – chiar și chiar ieșirea la granița cu Federația Rusă, așa cum o vedem acum, așa cum a fost în 2014 – poate fi și el dificil. Forțele ucrainene se pot afla sub bombardamente constante de pe teritoriul Rusiei, adică însăși problema luării teritoriului sub control de încredere este, de asemenea, problematică.

Dar asta din punct de vedere pur militar, fără a afecta eventualele înțelegeri între părți. Dacă până la acel moment Rusia este încă forțată să se așeze la masa negocierilor nu cu ultimatumuri, ci în căutarea unui compromis acceptabil, atunci aceste probleme, cel puțin preluarea controlului asupra graniței, vor fi rezolvate cu mai mult succes.

În ceea ce privește Crimeea anexată, nu văd încă că Rusia și-a arătat disponibilitatea de a-și negocia statutul și o soluție diplomatică a problemei.

Dacă nu i se va aduce Rusiei o înfrângere convingătoare, aceasta va fi o sarcină destul de dificilă pentru forțele armate ucrainene – mai mult din aceleași motive pe care le-am menționat pe teritoriul Donbasului, plus prezența pe peninsula a unei părți semnificative a personalului militar rus. si familiile lor. Acum este dificil de estimat câți oameni vor fi ostili sau vor privi cu teamă Forțele Armate ale Ucrainei. Prin urmare, o soluție militară la problema Crimeei anexate ilegal pare încă puțin probabilă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *