Expert ONU: Femeile din Moldova sunt discriminate, iar violența în familie continuă să fie privită ca o problemă privată
Faptul că violenţa în familie continuă să fie privită ca o problemă privată, inclusiv de către cei care aplică legea, încurajează abuzurile asupra femeilor – constată raportorul special al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru sărăcie extremă şi drepturile omului, Magdalena Sepulveda.
Magdalena Sepulveda a prezentat, în cadrul unui raport preventiv, principalele problemele ale femeilor şi fetelor din Republica Moldova şi a menţionat că apreciază angajamentul statului în domeniul egalităţii de gen, însă ratele scăzute de implementare a acestor mecanisme pun sub semnul întrebării eforturile în acest domeniu.
„Femeile se confruntă cu stigmatizare suplimentară, discriminare şi abuz atunci când revin acasă de la locul de muncă din străinătate, din cauza presiunilor că au lucrat ca prostituate peste hotare. Acesta este un ciclu vicios, mai ales că aproape 90% din femeile traficate au recunoscut că au fost victime ale violenţei în familie”, a spus raportorul ONU.
Magdalena Sepulveda a constatat că femeile au în continuare oportunităţi economice limitate în comparaţie cu bărbaţii, în pofida realizărilor din ultimii ani în domeniul educaţiei. Forţa de muncă este clar separată de gen, iar violenţa bazată pe gen şi reprezentarea femeilor în procesul de luare a deciziilor rămân provocări critice pentru Republica Moldova.
Raportorul special al ONU pentru sărăcie extremă şi drepturile omului, Magdalena Sepulveda, efectuează o vizită în Republica Moldova în perioada 8-14 septembrie, la iniţiativa Guvernului de la Chişinău. În iunie 2014, raportorul ONU va prezenta concluziile finale al vizitei sale în Moldova printr-un raport final, care va fi prezentat în cadrul sesiunii a 25-a a Consiliului pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite.
TIMPUL.MD via IPN
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!