Război

Experții explică clar de ce „mobilizarea parțială” nu-l va ajuta pe Putin să câștige războiul

Este puțin probabil ca președintele rus Vladimir Putin să depășească problemele structurale fundamentale prin mobilizarea unui număr mare de ruși pentru războiul din Ucraina. Mobilizarea parțială pe care a anunțat-o la 21 septembrie ar crea forțe suplimentare, dar acestea nu ar fi eficiente și, în schimb, ar provoca mari pierderi interne și sociale.

Potrivit experților Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW), în raportul lor din 25 septembrie, Putin nu a făcut niciun efort pentru a pregăti populația rusă pentru război și pentru mobilizare.

“Putin va trebui să repare defectele majore din sistemul de personal și echipament militar al Rusiei dacă mobilizarea va avea un impact semnificativ, chiar și pe termen lung. Acțiunile sale de până acum indică faptul că este mult mai preocupat să ducă trupurile (celor mobilizați – n. red) pe câmpul de luptă decât să remedieze aceste defecte majore”, se arată în raportul ISW.

Potrivit experților, din 2008, Forțele Armate Ruse nu au creat condițiile pentru o mobilizare eficientă a rezerviștilor care să permită mobilizarea rapidă a multor persoane. Atunci când majoritatea țărilor și-au reformat forțele armate pentru a recurge la serviciul contractual, Putin a făcut același lucru, dar în paralel a lăsat în vigoare conscripția, reducând perioada de serviciu la 1 an.

Prin urmare, din această cauză, armata rusă a trecut la un fel de model hibrid, care combină recruții și soldații profesioniști. Iar armata rusă a devenit un amestec de soldați profesioniști, voluntari și de recruți.

“Prioritatea acordată forțelor profesioniste și deprioritizarea recruților a dus, probabil, la prăbușirea structurilor birocratice necesare pentru mobilizare. Mobilizarea este întotdeauna complicată din punct de vedere birocratic. Aceasta presupune ca oficialii locali din întreaga țară să îndeplinească bine această sarcină, ceea ce probabil că nu fac niciodată și rareori repetă, dacă o fac vreodată. Menținerea infrastructurii birocratice necesare pentru a realiza o recrutare pe scară largă necesită o atenție considerabilă de la vârf – atenție care probabil nu a fost acordată în Rusia în ultimii 15 ani”, subliniază analiștii americani.

În același timp, gafele informaționale ale lui Putin privind “operațiunea militară specială”, mai degrabă decât războiul, nu au creat în Rusia condițiile informaționale pentru a pregăti populația pentru mobilizare. Acest lucru este cu atât mai important cu cât nu există trupe ucrainene sau NATO pe teritoriul rus și nu există nicio amenințare de invazie în interiorul Rusiei. Nu suntem în 1812, 1914 sau 1941, iar factorii care au contribuit la mobilizarea populației în războaiele rusești anterioare sunt pur și simplu absenți în acest război de agresiune, oricum l-ar prezenta Putin poporului său.

Prin urmare, după cum subliniază analiștii, procesul de mobilizare în Rusia va fi urât, calitatea rezerviștilor va fi scăzută, iar motivația lor de a lupta probabil și mai proastă.

“Problemele care subminează eforturile lui Putin de a-i mobiliza pe ruși să lupte sunt, până la urmă, atât de profunde și fundamentale încât el nu va putea să le rezolve în următoarele luni, sau poate ani. Această mobilizare nu va avea niciun impact asupra desfășurării războiului în 2022 și, probabil, nu va avea niciun impact asupra capacității Rusiei de a-și menține nivelul actual de efort în 2023“, notează ISW.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *