„Experţii” în prostituţie de la Fundaţia Scelles bat în retragere: În raport nu am studiat situaţia din Moldova
Astfel a răspuns Yves Charpenel, preşedintele Fundaţiei Scelles, la demersul Ambasadorului RM la Paris, Oleg Serebrian.
Amintim că, săptămâna trecută, Yves Charpenel a declarat că, potrivit Raportului mondial privind exploataţia sexuală, elaborat de Fundaţia pe care o conduce, 70% din femeile din RM, cu vârsta între 15- 25 de ani, s-au prostituat măcar o dată în viaţă. Declaraţia – preluată imediat de prea internaţională, majoritatea titrând drept exemplu situaţia din Moldova – a scandalizat societatea civilă şi mass-media de la Chişinău. Drept urmare, Oleg Serebrian s-a întâlnit cu şeful Fundaţiei Scelles, solicitându-i explicaţii privind datele pe care s-a bazat în elaborarea raportului.
Potrivit ambasadorului moldovean, Yves Charpenel, a confirmat faptul că declaraţiile sale din presă sunt conforme cu raportul. „Dacă vrem să fie infirmate datele din raport, trebuie să prezentăm, pe canele oficiale, cum ar fi ambasada, un studiu ce ar demonstra contrariul”, a declarat pentru TIMPUL Oleg Serebrian.
Cât priveşte modalitatea în care au fost colectate datele, răspunsul, se pare, a fost pe măsura raportului. „Preşedintele Fundaţiei mi-a spus că cercetarea a fost făcută în baza datelor furnizate de presa internaţională, forumuri, site-ul Departamentului de Stat al SUA, organizaţia „La Strada” din RM, precum şi din discuţii cu cetăţeni ai RM care locuiesc în afara ţării. L-am întrebat cum au identificat naţionalitatea cetăţenilor intervievaţi. Dl Charpenel a răspuns că e o întrebare bună, dar că nu a verificat actele intervievaţilor, ci i-a crezut pe cuvânt”, a menţionat diplomatul.
„E o chestie absolut comercială, raportul se obţine plătind doar câţiva euro, ceea ce demonstrează că nu e unul serios. În Franţa, un raport bun costă foarte mult”, a mai precizat Serebrean. El a spus că se pregăteşte o notă pentru Ministerul Afacerilor Externe din RM, pentru a trimite date ce ar combate raportul fundaţiei franceze.
Între timp, am primit de la fundaţia franceză un mail care ne-a lăsat de-a dreptul perplecşi. „În cadrul reuniunii cu Ambasadorul Moldovei la Paris, noi am propus să studiem, cu ajutorul ambasadei, şi situaţia din RM în a următoarea ediţie a raportului nostru. În ediţia care a ieşit de curând, noi nu am analizat situaţia din Moldova. Ne-am oprit, pentru moment, la cifra de 24 de ţări”, ne-a scris Frédéric Boisard, director de proiect.
Să însemne oare asta că nouă ni se spune una, iar Ambasadorului alta? Ori că „experţii” de la Scelles bat în retragere? Trebuie, în acest caz, să facem un studiu prin care să ne dezvinovăţim? Şi va repara el oare prejudiciul de imagine adus?
Referinţe:
Cine-i va da franţuzului la bot?