Economie

Exportul de legume moldovenești în Ucraina crește considerabil după ce Rusia a atacat țara vecină

Exportul de legume din Republica Moldova în Ucraina a crescut considerabil după ce Rusia a atacat țara vecină în anul 2022. Astfel, pentru a asigura populația țării cu produse agricole necesare și a reduce riscul crizei alimentare, în anul 2022, Ucraina a sporit de trei ori importurile de legume în stare proaspătă din Republica Moldova și de patru ori – importul de legume procesate în comparație cu anul 2021, transmite Jurnal.md.

Experții proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova afirmă că deja al doilea an agricultorii din Moldova exportă preponderent în Ucraina legume în stare proaspătă cum ar fi ceapă, morcov, varză, castraveți și cartofi. Conform analizei datelor statistice, în 2022 Moldova a exportat în Ucraina cca 14,6 mii de tone de legume proaspete, comparativ cu 4,5 mii tone de legume exportate în 2021. În lunile ianuarie -mai 2023, Moldova a exportat deja în Ucraina circa 7,4 mii de tone de legume și volumul exporturilor vor continua să crească până la finele anului curent, în situația în care sezonul de recoltare a legumelor abia a început. În ascensiune sunt și exporturile de legume procesate.

Rodion Gudîm, specialist în cadrul proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, a explicat că din cauza războiului Ucraina a început să importe din Moldova legume pe care anterior nu le importa. De exemplu, în 2022 Ucraina a importat din Moldova circa 2,8 mii tone de morcov, în situația în care nici în 2020 și nici în 2021, Moldova nu a exportat morcov în Ucraina. În primele cinci luni ale anului curent, deja au fost exportate 5 mii de tone de morcov, de aproape două ori mai mult decât pe parcursul celor 12 luni ale anului 2022. Constatăm în 2022 și o creștere impresionantă a exportului de ceapă din Moldova, care a fost mai mare de două ori ca volum și de aproape patru ori mai mare ca valoare comparativ cu 2021.

O bună parte din legumele exportate în Ucraina provin din ariile sistemelor centralizate de irigare reabilitate în anii 2010-2015 în cadrul Programul Compact al Statelor Unite ale Americii. Valeriu Papuc produce legume, în special ceapă, în aria sistemului centralizat de irigare Coșnița de mai bine de 20 de ani, pe care le comercializa pe piața locală. În anul 2022 însă legumele sale au fost exportate în mare parte în Ucraina, deoarece ceapa era de calitate iar prețul oferit era unul atractiv. În anul curent, Valeriu Papuc afirmă că are înțelegeri verbale cu importatori din Ucraina, urmează însă să recolteze legumele și să se asigure de calitate.

Condițiile generate de situația din regiune a determinat producătorii agricoli din ariile sistemelor de irigare, care au acces constant la apă, să-și extindă în anul curent suprafețele cultivate cu legume solicitate de Ucraina.

Alexandru Stasev, directorul Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI) Coșnița, afirmă că în anul curent mai mulți producători din aria sistemului de irigare au extins suprafața de legume. Din circa 1000 de hectare irigate în 2023, 350 de hectare sunt plantate cu legume, cu 50 de hectare mai mult decât în 2022. A crescut interesul pentru producerea cepei și morcovului. Dacă în anul trecut în aria sistemului de irigare Coșnița au fost cultivate 5 hectare de morcov, în anul curent a fost extinsă suprafața cu morcov până la 24 de hectare, susține directorul AUAI Coșnița.

Din cauza războiului provocat de Rusia, producerea legumelor în Ucraina a devenit dificilă deoarece suprafețe extinse de terenuri agricole au fost minate, iar cel mai mare sistem de irigare și barajul din Nova Kahovka au fost distruse. În contextul situației critice din regiune, la începutul anului curent, proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova a organizat vizita unui expert ucrainean în Moldova care a explicat Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare perspectivele sectorului de producere a legumelor și măsurile de asigurare a calității legumelor pentru export în Ucraina, care va continua să importe din Moldova pentru a exclude riscul crizei alimentare. Totodată, pentru a diminua costurile de irigare și a spori sustenabilitatea AUAI, proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova a selectat patru asociații care vor beneficia de suport la instalarea panourilor fotovoltaice pentru producerea energiei utilizate la irigarea culturilor agricole.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *