Actualitate

Fakenews la Digi24 în baza declarațiilor unui absolvent a Școlii Superioare KGB din Uniunea Sovietică

Portalul de știri Digi24, a publicat ieri un fakenews cu titlul: „Serviciile secrete ucrainene confirmă că George Simion s-a întâlnit cu un agent FSB la Cernăuți”.

În interiorul știrii nu există nicio declarație a Serviciilor Secrete ale Ucrainei care să confirme titlul de tip fake news ale televiziunii afiliate guvernării PSD+PNL+UDMR.

Istoria unui fake

Fakenews-ul de la Digi24 a pornit de la un articol publicată de portalul ucrainean naționalist obozrevatel.com, care în cea mai mare parte se bazează pe declarațiile lui Anataol Șalaru, iar la finalul articolul, un oarecare Alexandr Skipalskyi, care nu deține nicio funcție oficială în niciun serviciu secret al Ucrainei „declară” că lui i-ar fi spus cineva, că George Simion s-ar fi întâlnit Cernăuți cu altcineva.

Redăm mai jos integral, declarația „senzațională” pe care se bazează fakenewsul digi24: „Skipalski a declarat că un oficial SBU care a lucrat la Cernăuți în timpul președinției lui Ianukovici a confirmat cel puțin o astfel de întâlnire.”

Cine este Alexandr Skipalski?

Conform Wikipedia, Alexandr Skipalski în anul 1975 absolvit Școala Superioară a KGB (actualul FSB) și a servit ca agent de contrainformații în URSS, ulterior a lucrat pentru KGB Ucraina.

Evident, portalul Digi24 a omis din „întâmplare” acest „mic detaliu”.

Fostul director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova: „Este o invenție a lui Șalaru”

Ruslan Munteanu, fost director adjunct al Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova, a fost invitat la Gândul, unde a comentat declarațiile lui Anataol Șalaru, potrivit cărora George Simion s-ar fi întâlnit cu agenți ai Rusiei în urm cu mai bine de zece ani: „Îmi pare foarte rău că ipocrizia domnului Șalaru a ajuns până aici. Din spusele domnului Șalaru reiese că directorul SIS, în biroul său de serviciu, divulgă unui cetățean o informație secretă.

Eu eram adjunctul domnului Bălan (directorul SIS Moldova) și aș fi avut informații, fiindcă eram responsabil de activitatea operativă a serviciului, iar informațiile astea le gestionam noi, adjuncții.

Domnul Șalaru era deputat, dar pentru noi toți cetățenii au același statut. Deputatul are acces la informații secrete doar în ceea ce ține de activitatea dumnealui, a deputatului, dar nu a întreg serviciului special. Noi nu am primit o asemenea informație de la SBU (serviciul secret ucrainean). Asta e o prostie și o invenție a domnului Șalaru“, a spus Ruslan Munteanu, fost director adjunct SIS Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *