CSI / Rusia

„Federaţia Rusă TREBUIE recunoscută OFICIAL parte a conflictului transnistrean”

Potrivit agenţiei „Infotag”, despre aceasta expertul a declarat vineri la Chişinău, în cadrul conferinţei „Annual Moldovan European integration Debate forum”, organizată de Asociaţia Politicii Externe în parteneriat cu Fundaţia Friedrich Ebert.

„Trebuie să declarăm clar că conflictul transnistrean este unul interstatal – între Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Înţeleg că participanţii la negocieri și autorităţile, din cauza diverselor circumstanţe, nu doresc să facă acest pas. Însă elitele politice conştientizează perfect despre ce este vorba. Trebuie să recunoaştem, exact ca în cazul Georgiei, că Rusia este parte a conflictului”, a accentuat expertul.

Potrivit lui, pînă cînd acest pas nu va fi făcut, „Moldova nu va obţine succes în cadrul negocierilor în formatul „5+2”, deoarece Rusia este şi parte a conflictului, şi arbitru în procesul soluţionării acestuia”.

Socor este convins de faptul că „nu poate exista o soluţionare justă a conflictului transnistrean, avantajoasă pentru Rusia şi Transnistria”. Potrivit lui, „Transnistria face cum îi spune Rusia” şi „dacă Moldova va declara acest fapt oficial, atunci poziţia ei în procesul de negocieri se va consolida”.

Participanţii la negocieri se prefac că Rusia nu are nicio legătură. O astfel de tactică nu va avea succes. În Transnistria se implementează proiectul lui Vladimir Putin „Lumea rusă”, care are drept scop să contrabalanseze Europa. Divergenţele dintre Rusia şi Europa există din secolul XIX. Putin doar revine la tiparele istorice”, a spus Socor.

Şefa Misiunii permanente a OSCE în Republica Moldova, Jennifer Brush, a subliniat că „nu este vorba despre reducerea influenţei Rusiei în Europa şi despre colaborarea cu Federaţia Rusă în spaţiul european”.

Ambasadorul Germaniei în Republica Moldova, Matthias Meyer, a declarat că „nu putem spune că Europa şi Rusia evoluează una împotriva alteia”. „Rusia este o naţiune europeană. Rusia face parte din Europa şi, în perspectivă pe termen mediu, apropierea UE şi a Rusiei este inevitabilă. Acest fapt va influenţa pozitiv Moldova, care îşi va găsi şi păstra locul său în Europa”, a subliniat diplomatul german.

Sursa: noi.md
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *