Femeile însărcinate ar putea beneficia de 16 ore lunar, plătite din timpul de muncă, pentru investigații la doctor
În statele Uniunii Europene de acest drept beneficiază femeile gravide din România și Marea Britanie. Tot acolo, se optează pentru dreptul tatălui de a însoți soția/partenera la minim 2 controale medicale în timpul sarcinii cu oferirea de timp plătit de angajator.
Potrivit documentului, de acest drept va putea beneficia orice angajată gravidă care și-a înștiințat angajatorul cu privire la starea ei și care trebuie să se prezinte la controale medicale sau investigații ce nu pot avea loc decât în timpul programului de lucru. De asemenea, investigațiile medicale în timpul programului de lucru vor fi efectuate doar în cazul când există confirmarea în scris a medicului de familie sau a medicului specialist.
Specialiștii din domeniul sănătății atenționează că fiecare a treia gravidă dezvoltă complicații care afectează direct copilul. Acest lucru se întâmplă, preponderent, din cauza sănătății precare a femeilor gravide și a nerespectării graficului pentru investigații medicale. Mai mult ca atât, statisticile la nivel mondial arată că zilnic 800 de femei mor din cauza complicațiilor în timpul sarcinii.
Menționăm că Codul Muncii al Republicii Moldova nu conține reglementări referitoare la dreptul la timp liber pentru efectuarea consultațiilor și examenelor prenatale pe durata programului normal de lucru.
Proiectul urmează a fi avizat în comisiile parlamentare, iar ulterior propus plenului Parlamentului pentru aprobare.
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!