Actualitate

Fermierii pregătesc surprize neplăcute la protestele din 27 mai

El a menţionat că pentru organizatorii acţiunilor de protest – conducătorii ai patru cele mai mari organizaţii din ramură, a devenit evident – conducerea ţării nu doreşte să dialogheze cu fermierii.

„Autorităţile nu au dorinţă de a ajunge la un compromis cu producătorii agricoli. Nu suntem auziţi şi înţeleşi. Guvernul nu şi-a prezentat argumentele în privinţa niciunei cerinţe a fermierilor, iar în jurul problemelor ridicate: reducerea cotei TVA, deservirea creditului polonez, majorarea Fondului de subvenţionare au loc jocuri politice constante. Autorităţile, din momentul primelor acţiuni de protest, pe 27 martie şi 15 aprilie, nu au făcut nici un pas în întâmpinare”, consideră Slusari.

El a numit prostie afirmaţiile din unele surse media şi experţilor angajaţi, conform căror acţiunile agricultorilor au nuanţă politică.

„Noi nu urmărim interesele niciunui partid, agricultorii doar îşi protejează nevoile economice. Iar între timp situaţia din ramură este dezastruoasă. În toate ţările civilizate sectorul agricol este sprijinit financiar de stat, dar nu şi în Moldova. În prezent nu avem resurse pentru pesticide şi carburanţi, fond semincer de calitate. Şi cel mai important – nu ştim ce ne aşteaptă, iar timpul lucrărilor agricole a venit… Ce să facem? Agricultorii nu au altă alegere decât să organizeze acţiuni de protest”, consideră Slusari.

El a menţionat că în pofida interdicţiei de a intra cu tractoare în Piaţa Marii Adunări Naţionale, vor fi găsite modalităţi de a bloca toate intrările în oraş pe 27 mai.

„Avem nu doar tractoare, dar şi altă tehnică, aceleaşi combainere, semănătoare, transportul personal şi altele. Autorităţile vor avea parte de surprize… Dar le oferim o lună pentru a iniţia dialogul pe puncte concrete ale cerinţelor noastre”, a spus preşedintele Uniunii.

Agricultorii din Moldova cer de la începutul anului majorarea Fondului de subvenţionare în agricultură până la 1,2 mlrd. de lei (pentru 2015 Guvernul a aprobat fondul în mărime de 610 mil. de lei); TVA de 8% în agricultură; sprijin financiar tuturor producătorilor de fructe ce au transportat în 2014 mere la procesare; stabilirea dobânzii de 1% la folosirea creditului polonez pentru modernizarea complexului agro-industrial din Moldova, precum şi demonopolizarea pieţei produselor petroliere.

sursa: infortag.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *