Social

Fermierul care și-a găsit locul pe piață

Produsele expuse de el erau întotdeauna căutate de către vizitatori și cumpărători, vitrinele sale fiind asaltate de aceștia. Poate de aceea, spre deosebire de alți fermieri, pe Alexei Ivanov aproape că nu l-am văzut să se desprindă de vitrina sa. El răspundea în permanență la întrebările vizitatorilor, care studiau cu mult interes producția sa ecologică. În 2006, împreună cu alte trei societăți similare – „Trofion-Agro” din Chiștelnița, Telenești, „Dionisimus-Agro” și „Rusmiliud” din Jora de Mijloc, Orhei, precum și cu trei gospodării țărănești – „Brodescu Victor” din Sârota, „Beiu Filip” și „Palanciuc Constantin” din Bulăiești, același raion, au creat o cooperativă de întreprinzător. Scopul strategic al cooperativei este comercializarea pe piața internă și cea externă a fructelor produse de membrii cooperativei, precum și consolidarea locului pe piață prin sporirea numărului de membri. „Cea mai mare victorie a noastră e că am reușit să influențăm asupra prețurilor pe piață și le menținem la valoarea lor reală”, afirmă Alexei Ivanov.

„Fructele și legumele ne-au acoperit cheltuielile și pierderile”

Cu toate că a fost un an greu și secetos, în 2012 el a reușit să obțină un venit bun de la comercializarea fructelor și legumelor. Producția o comercializează la Piața Centrală, dar și la cea angro, unde are câteva buticuri. Totodată, o parte din aceasta merge la export, pe care o comercializează cu ajutorul intermediarilor. „Peste hotare vindem, de obicei, fructe: prune, cireșe, mere, piersice. Nu ne plângem. Dacă ai produse de calitate, poți pătrunde și pe piața europeană”, crede fermierul din Mălăiești. Întreprinderea dispune de un frigider de 60 de tone, precum și de tehnica necesară pentru efectuarea tuturor lucrărilor agricole: tractoare, combine, două sisteme de dispersiune pentru irigare. Fermierul se bucură de faptul că în acest an a obținut un proiect prin intermediul Agenției de plăți și intervenții în agricultură, care funcționează pe lângă ministerul de resort pentru plantarea si întreținerea livezilor, precum și pentru procurarea tehnicii de irigare prin picurare.
„Țăranul e pedepsit și de stat, și de Dumnezeu”

Potrivit fermierului, perspectivele agriculturii sunt, totuși, sumbre. „Cea mai mare problemă e că ducem lipsă de apă pentru irigare. Apoi, lipsa ploilor din lunile iulie-august, când se pune în livezi baza mugurilor, a pus în pericol recolta din anul viitor. La toate acestea se mai adaugă introducerea de către stat a taxei pe valoarea adăugată de 20 la sută la comercializarea producției agricole. Astfel, țăranul e bătut și de stat, și de Dumnezeu. Din cauză că nu plouă și pământul e uscat, nu putem semăna culturile de toamnă. Cu rapița am întârziat definitiv. Nu vom renunța însă la suprafețele pe care avem de gând să le însămânțăm cu grâu și orz de toamnă. Evident că în această toamnă vor fi mai mici. Porumbul și floarea-soarelui au fost compromise. Am obținut în anul curent doar câte două tone de grâu la hectar și câte 700 kg de floarea-soarelui. O altă problemă o constituie faptul că nu vom avea investiții pentru procurarea îngrășămintelor și a semințelor de calitate. Încercăm să căutăm semințe mai ieftine și, dacă nu vom găsi, le vom folosi pe ale noastre. Mai am nevoie de o combină, de tehnică performantă pentru prelucrarea solului după o tehnologie modernă, care ne-ar permite să micșorăm pierderile de umiditate”, ne spune fermierul de la Mălăiești.

O mare bucurie a sa, însă, o constituie faptul că prin intermediul IFAD și al Ministerului Agriculturii, a obținut un proiect pentru înființarea unui lot demonstrativ cu prelucrarea minimă a solului, adică, lucrările să fie efectuate în asemenea mod încât pământul să fie răscolit mai puțin.

„Vindex” înseamnă succes garantat

„Vindex-Agro” SRL a fost creată în 2000, de către doi fondatori – frații Alexei și Ion Ivanov, primul fiind agronom de profesie, iar cel de-al doilea – inginer. Împreună cu cei doi, mai lucrează feciorul lui Alexei, Igor, care a absolvit Facultatea de Agronomie a Universității Agrare, masteratul, iar în prezent își face doctoratul. Întreprinderea a fost formată în baza proprietății private. Legumele sunt crescute în câmp deschis, iar de câțiva ani, au început să le producă și în tuneluri. Soția fermierului, Galina, este contabilă, astfel încât putem vorbi de un business de familie. Întreprinderea gestionează 650 ha, din care 60 se află în proprietate privată. Pământul este arendat de la pensionari. Aceștia primesc plata pentru arendă în natură – grâu, orz, fân, floarea-soarelui, zahăr. Întreprinderea are 42 de angajați, dar nu neapărat din rândurile cotașilor.

L-am întrebat pe fermier de unde a luat naștere denumirea întreprinderii pe care o conduce. El mi-a răspuns, zâmbind, că aceasta provine de la cuvântul latin „vindex”, care în română înseamnă „garant” și care presupune că tot ceea ce se produce aici este de calitate și la prețuri avantajoase. „Garant” înseamnă corectitudine și principialitate în businessul agricol”, ne asigură fermierul. Visul său e să obțină, pe suprafețe optime, producție de calitate, care i-ar asigura accesul pe piața internă și pe cea externă. Faptul că Alexei Ivanov este un bun gospodar a fost apreciat înalt de către colegii săi. Astfel, timp de patru ani el s-a aflat în fruntea Federației Agricultorilor din Moldova „Agro-Inform”. Îi dorim în continuare mult succes, iar visurile sale să devină realitate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *