Festivalul Culturii Europene – o săptămână de filme, lecții de limbi străine și dezbateri publice
Festivalul de Cultură Europeană a început duminică, fiind inaugurat de șeful Delegației UE în R. Moldova, Pirkka Tapiola. Oficialul a încurajat vizitatorii să participe la diverse activități pe care le conține programul festivalului. Ambasadorul a insistat și asupra faptului că cei plecați în Europa trebuie să se întoarcă acasă, pentru că Moldova are nevoie de ei.
Ministrul Culturii, Monica Babuc, a reamintit cetățenilor despre aportul adus de Uniunea Europeană în cultura Republicii Moldova. În ultimul deceniu, datorită granturilor, prin programele transfrontaliere, a fost restaurată Cetatea Soroca și Hanul Manuc de la Hâncești. Prin contribuția României, țară membră a UE, se restaurează Sala cu Orgă, Muzeul Național de Artă și teatrul de la Cahul ce se construiește din nou.
Vizitatorii Orășelului European au avut parte de un spectacol muzical și un concert popular, ambele prezentate de Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. De asemenea, ei au participat la lecții de limbi străine, au lucrat cu lutul, au creat picturi din pânză.
Pe parcursul acestei săptămâni, vor fi prezentate peste 20 de capodopere cinematografice oferite de către ambasadele țărilor UE în Moldova: România, Italia, Austria, Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Germania, Spania, Lituania, Suedia, Franța, Finlanda, Letonia și Turcia.
„Festivalul îmi place. Ce nu-mi place este că nu e pe data de nouă mai. Suntem geografic și istoric una cu Europa și până la urmă, războiul s-a terminat la opt mai și nu la nouă. Această decizie a organizatorilor este o concesie față de sărbătorile pascale, dar și din alte motive. Concesiile sunt bune uneori, însă dacă se fac prea multe, se ajunge la renumitul proverb „capul plecat-sabia nu-l taie”. Nu-l taie, dar el se pleacă atât de jos, încât nu se mai observă din iarbă și oricum este călcat”, concluzionează spectatoarea aflată la festival, Maria Postevca.
Organizatorii susțin că scopul principal al Festivalului de Cultură Europeană este de a informa cetățenii despre asistența oferită de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea țării, dar și „de a sărbători cultura europeană. Am încercat să combinăm evenimentele. Dacă sâmbătă au fost prezentate peste 30 de proiecte de asistență UE, astăzi încercăm să arătăm diversitatea culturală. De asemenea, pe parcursul zilelor următoare, vom avea mai multe surprize pentru cetățeni. Va fi o prezentare de modă organizată de către o școală profesională, căci Europa oferă asistență și în domeniul învățământului profesional, iar noi trebuie să promovăm și să arătăm publicului că acest tip de învățământ este interesant, util, atractiv. La sfârșitul zilelor dedicate Orășelului European, vizitatorii vor putea participa împreună cu consilierii europeni la două dezbateri publice”, afirmă managerul de proiecte pentru comunicare și publicații al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Victoria Onofreiciuc. Pe lângă filme, școală de limbi străine, spectacole, vizitatorii vor învăța să interacționeze prin dansuri sociale.
Festivalul Culturii Europene este organizat de către Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.
Georgeta Carasiucenco, stagiară
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!