Actualitate

Festivalul de Muzică Clasică în aer liber DescOPERĂ revine cu cea de-a III-a ediție. Unde și când se va desfășura anul acesta

Unicul festival de operă în aer liber din Europa de Est va demara, în acest an cu cea mai faimoasă lucrare a compozitorului german Carl Orff – monumentala cantată scenică Carmina Burana. Inspirată dintr-o colecție copleșitoare de 300 de cântece scrise în perioada secolelor XII și XIII, Carl Orff compune, în 1937, celebra cantată care poartă același nume ca și originalul literar, al cărui fragment fundamental și arhicunoscut este „O Fortuna”!

Festivalul DescOPERĂ va continua în cea de-a doua seară cu opera în patru acte – Nabucco, considerată cea care a statornicit reputația de compozitor a lui Giuseppe Verdi. Subiectul urmărește, pe parcursul celor patru acte, evoluția condiției poporului evreu – de la cea de oprimare, la cea de libertate. Premiera la Chişinău a avut loc în data de 16 octombrie 1992, la Opera Naţională a Republicii Moldova. Cea mai cunoscută parte a operei este „Corul robilor evrei“: Va, pensiero, sull’ali dorate (,,Zboară, gândule, pe aripi de aur“). Opera va răsuna în regia lui Andrea Battistini (Italia), pe scenografia artistului Poporului Iurie Matei și va fi dirijată de Friedrich Pfeiffer. Nabucco de la Orheiul Vechi va vibra sub vocea soliștilor, orchestrei, corului și baletului Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”.

Cea de-a treia seară a Festivalului o dedicăm, tradițional, Regelui Valsului – Johann Strauss. Soliștii Tatiana Costiuc (soprano, maestru în Artă), Vitalie Cibotaru (bariton) și artiștii orchestrei simfonice a Filarmonicii Naționale, dirijate de Friedrich Pfeiffer vor reinterpreta celebrul vals Dunărea Albastră – simbolul mizical al Austriei, compus în 1866, și îl vor reinventa pe valurile Răutului.

Evenimentul face parte din campania de promovare a Moldovei ca destinație turistică, „Fii Oaspetele Nostru” și este organizat sub egida brandului turistic de țară Pomul Vieții și a brandului național Vinul Moldovei. Oaspeții vor avea posibilitatea să viziteze siturile, mănăstirea, complexele rupestre creștine, muzeul și gospodăriile oamenilor care păstrează atmosfera secolelor trecute, dar și să participe la masterclass-uri culinare inedite, pregătite de gazdele evenimentului.

Biletele vor fi disponibile online pe iTicket.md și la Casele Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, casele Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, casele Palatului Național „Nicolae Sulac” și info-point-ul din Butuceni, Orheiul Vechi.

Festivalul de Muzică Clasică în aer liber, ediția a III-a, este organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” și găzduit de Eco-Resort „Butuceni”. Evenimentul este susținut de către partenerii strategici – Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare în Republica Moldova.

Timpul.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *