Internațional

Fidel Castro vorbeşte pentru prima dată de apropierea Cubei de SUA: Nu am încredere în politica Statelor Unite

"Nu am încredere în politica Statelor Unite şi nu am schimbat niciun cuvânt cu ei, dar aceasta nu înseamnă în niciun caz o respingere a unei soluţii paşnice la conflicte", a declarat fostul şef de stat în vârstă de 88 de ani într-o scrisoare citită la postul public de televiziune.

Aceste afirmaţii vin să ridice misterul asupra viziunii sale de normalizare a relaţiilor cu inamicul american, pe care Fidel Castro nu a încetat să o critice timp de decenii. Această scrisoare este dezvăluită într-un moment în care starea de sănătate a liderului cubanez, care nu a mai apărut în public de un an, face obiectul a numeroase zvonuri.

Tăcerea sa în momentul anunţării dezgheţării relaţiilor cu Statele Unite, la 17 decembrie, apoi revenirea în ţară a agenţilor cubanezi eliberaţi de Washington au alimentat aceste speculaţii, apărute în principal în ziare şi pe site-uri de Internet ale unor cubanezi expatriaţi.

În această scrisoare adresată unei federaţii studenţeşti, părintele revoluţiei cubaneze – care i-a cedat puterea fratelui său Raul începând din 2006 din motive de sănătate – nu a comentat zvonurile, dar a ţinut să îşi exprime sprijinul faţă de politica succesorului său faţă de Washington.

"Preşedintele Cubei a luat măsuri pertinente în ceea ce priveşte prerogativele sale (…) Apărăm în continuare cooperarea şi prietenia între toate popoarele lumii, inclusiv cu adversarii noştri politici", a declarat Fidel Castro în acest mesaj lung, datat luni.

Citită la postul naţional de televiziune de către Randy Perdomo, preşedintele Federaţiei studenţeşti universitare, scrisoarea vorbeşte despre diverse teme, mergând de la inegalităţi în Grecia antică la campanii militare cubaneze în Africa în anii 1970 şi 1980, înainte de a încheia cu o referire la relaţiile cu vechiul inamic american.

De-a lungul scrisorii sale, Fidel Castro revine şi asupra anilor săi de studenţie şi ca revoluţionar până la preluarea puterii în 1959. "Am luptat şi voi continua să lupt (pentru demnitatea umană) până la ultima mea suflare", a conchis el.

Publicarea scrisorii are loc la patru zile după primele discuţii oficiale la nivel înalt dintre cele două ţări de mai multe decenii. Aceste discuţii au deschis calea restabilirii relaţiilor diplomatice întrerupte în 1961 între cele două ţări.

Ultima ieşire în public a lui Fidel Castro datează de peste un an. La 8 ianuarie 2014, el a mers la inaugurarea galeriei unui prieten vechi. Această scurtă apariţie a fost ultima ocazie în care au fost difuzate public imagini cu El Comandate. El a apărut încovoiat şi cu dificultăţi de deplasare, sprijinindu-se de un baston şi de braţul medicului său personal.

De atunci, imaginile cu părintele revoluţiei cubaneze au fost foarte rare. O excepţie pentru acest "animal politic" recunoscut pentru discursurile sale fluviu, căruia îi făcea o deosebită plăcere să critice "inamicul imperialist american" şi să se afişeze în faţa presei atunci când era la putere.

În iulie, el s-a întâlnit cu preşedinţii chinez Xi Jinping şi rus Vladimir Putin la domiciliul său, dar în spatele camerelor de luat vederi. Doar câteva imagini au fost imortalizate la aceste întâlniri. În august, Fidel Castro a primit un tânăr admirator, în vârstă de opt ani, dar şi de această dată au fost date publicităţii doar fotografii.

De atunci, nicio imagine cu "tovarăşul Fidel" nu a fost difuzată. Iar faimoasele sale "reflecţii", publicate anterior cu regularitate în presa de stat din Cuba, au devenit din ce în ce mai rare. Ultimele datează din octombrie.

La 12 ianuarie, el a amintit lumii că există, adresându-i o scrisoare vechiului său prieten, fotbalistul argentinian Diego Maradona, aflat atunci în turneu pe insula comunistă.

Dar conţinutul acestei scrisori dactilografiate nu a fost dezvăluit de presa oficială.

sursa: mediafax.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *