Fiecare al optulea moldovean suferă de o boală de inimă
Totodată, potrivit specialiștilor, majoritatea patologiilor cardiovasculare sunt provocate de factori, care pot fi controlaţi, trataţi sau modificaţi, iar mişcarea zilnică este elementul central al optimizării modului nostru de viaţă.
Combaterea bolilor cardiovasculare (BCV) reprezintă pentru R. Moldova o problemă atât medicală, cât şi socio-economică, întrucât acestea se plasează constant pe primul loc printre cauzele de deces a populaţiei, deţinând peste 57 la sută din mortalitatea totală pe parcursul ultimilor zece ani, iar numărul celor decedaţi majorându-se de la 632 cazuri de deces la 100 mii de populaţie în anul 2000 până la 700 de cazuri în 2005, după care urmează o tendinţă de scădere până la 633 cazuri în anul 2011, şi 642 cazuri în anul 2012.
Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii bolile cardiovasculare reprezintă cea mai frecventă cauză de deces la nivel global în ultimele decenii.
În acest context, anul curent, la 29 septembrie va fi marcată Ziua mondială a inimii. Evenimentul se va desfăşura cu genericul „Să alegem calea spre o inimă sănătoasă” şi are drept scop de a informa populaţia despre pericolul maladiilor cardiovasculare şi de a promova măsurile de prevenire pentru a reduce riscul îmbolnăvirii. În cadrul evenimentului va fi lansat proiectul „Promenada inimilor”. De asemenea, va fi inaugurat şi parcurs de către participanţi un traseu pentru promenadă în jurul lacului din parcul „Valea Morilor”, vor fi instalate corturi pentru screeningul riscului cardiovascular individual, se vor distribui pliante cu materiale informative despre factorii de risc şi metodele de combatere a acestora.
Activităţile programate în municipiul Chişinău, vor avea loc concomitent în 25 oraşe din România, cu sprijinul Fundaţiei Române a Inimii şi a cluburilor Rotary. Acest proiect fiind implementat deja cu succes în 10 ţări europene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!