Actualitate

Fiecare al treilea monument militar necesită a fi reconstruit și amenajat

Despre problemele din acest domeniu s-a discutat ieri la conferinţa internaţională "Interacţiunea publicului cu autorităţile locale şi diferite regiuni din CSI pentru reconstrucţia şi amenajarea monumentelor militare şi a mormintelor ostăşeşti de pe teritoriul Moldovei", informează MOLDPRES.

Evenimentul s-a desfăşurat sub patronajul Preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, la iniţiativa Organizaţiei pentru apărarea drepturilor slavilor "Vece". La conferinţă au participat reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău, dar şi invitaţi de peste hotarele ţării.

Nicolae Guţul, preşedinte al Comitetului de conducere al Organizaţiei "Vece", a vorbit în cadrul conferinţei despre monumentele militare şi mormintele ostăşeşti care au fost reconstruite şi amenajate pe parcursul ultimilor ani, la iniţiativa organizaţiei pe care o conduce, cu susţinerea autorităţilor de stat şi a sponsorilor externi. Guţul şi-a exprimat însă regretul în legătură cu faptul că, în pofida eforturilor de a reconstrui aceste complexe memoriale, există încă multe cazuri de vandalism.

Speakerul Marian Lupu a spus că memoria şi omagiul pentru monumentele militare şi a mormintele ostăşeşti se manifestă prin atitudinea cetăţenilor faţă de starea în care se află acestea. Lupu a menţionat că starea a zeci şi sute de monumente de pe teritoriul ţării noastre este deplorabilă. "Dacă tolerăm şi în continuare o asemenea situaţie, acesta va fi un mesaj că degradăm ca popor", a opinat Lupu.

Conferinţa internaţională s-a desfăşurat în preajma zilei de 9 mai, atunci cînd este marcată Ziua Victoriei asupra fascismului, notează MOLDPRES. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *