Social

Filat nu are încredere în Bumacov?

Afirmația aparține ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vasile Bumacov, și a fost enunțată ieri după ședința comună cu partenerii de dezvoltare. Se pare însă că premierul nu este sigur de aceste date, potrivit unor producători agricoli, care ne-au spus că au fost chemați la o întâlnire cu Vlad Filat, în cadrul căreia vor fi colectate date cu privire la pierderile suferite de fermieri. „Prim-ministrul a convocat întâlnirea pentru că nu prea are încredere în informațiile furnizate de MAIA”, ne-a spus un producător din Orhei.

Ministrul Agriculturii afirma, după prezentarea Raportului realizat de experţi străini cu privire la consecinţele secetei, că aceștia au vizitat practic toate raioanele republicii. „Am constatat că pierderile se estimează la cifra de 2,5 mlrd. lei, în afară de cele din sectorul horticol. În cadrul ședinței de astăzi am prezentat detaliat situația, pierderile pentru fiecare cultură din diferite zone, și am identificat trei direcții care au nevoie stringentă de susținere”, a menționat Vasile Bumacov. Potrivit ministrului, prima direcție este susținerea sectorului zootehnic, mai ales cel din partea de sud a țării. „Acest sector trebuie susținut pentru a evita sacrificarea șeptelului, fiindcă restabilirea lui este extrem de complicată. Pentru aceasta sunt necesare 12 milioane de lei. A doua direcție reprezintă suportul a trei componente necesare pentru semănarea culturilor de toamnă: combustibil, semințe și fertilizanți. Costul lor se ridică la 88 milioane de dolari”, a mai spus Bumacov, menționând că o parte din aceste cheltuieli vor fi susținute de producătorii agricoli, o parte – de Guvern și încă una – de donatori. „Cea de-a treia direcție – lucrările de primăvară. În acest an, în RM au fost compromise ca niciodată și suprafețele de porumb și vom avea necesitate stringentă de semințe pentru anul viitor. Costul acestor cheltuieli este de 190 milioane de lei. În cel mai apropiat timp vor începe negocierile cu partenerii de dezvoltare. Procedura de a obține asistență durează”, a remarcat ministrul Agriculturii. „Ulterior și Agenția de Plăți va veni cu suportul necesar, nu este exclus că acesta va fi majorat”.

Agricultorii vor lua credite

„Nici Direcțiile agricultură din raioane, nici Ministerul Agriculturii, nu sunt la curent cu realitatea. Fermierii nu vor aștepta ajutor de la MAIA; fiecare va încerca să se descurce cum poate”, a afirmat Filip Beiu, producător agricol din raionul Orhei. „Fermierii vor lua credite. Eu am luat semințe pe care încă nu le-am achitat. Sper că voi recolta floarea-soarelui și porumbul și voi plăti mai târziu. Ne-am înțeles să dau banii până la sfârșitul anului”, ne-a mai spus Filip Beiu.

Fermierul susține că l-a salvat recolta de anul trecut. „În primăvară, am început să vând grâul. Apoi m-am oprit și bine-am făcut pentru că acum am ales o parte din el pentru sămânță. Restul am cumpărat. Voi lua credit pentru motorină și voi semăna circa 450 hectare. Pentru asta am nevoie de circa 700.000 lei. Nu așteptăm ajutor de la minister, pentru că nu avem de la cine…”, a reiterat producătorul.

„Premierul ne-a chemat la sfat”

„Joi, după amiază, ne vom întâlni cu prim-ministrul la Costești. Vrea să discute cu noi, să vadă care este diferența între cifrele date de minister și ale noastre. A spus că nu prea are încredere în datele MAIA. Vor fi prezenți fermieri de pe întreg teritoriul republicii”, a conchis Filip Beiu.

Ministrul Bumacov mai spunea ieri că semănatul de toamnă a început deja cu cel al rapiței. „Agricultorii pregătesc solul și pentru semănatul grâului și a orzului de toamnă. Despre scumpiri însă, ministrul a menționat că acestea vor fi înregistrate doar dacă cererea va fi mai mare ca oferta. „Nici Bursele internaționale nu încearcă să prezică care va fi comportamentul pe piață, de aceea nici eu nu voi face presupuneri. Temei pentru scumpiri esențiale nu sunt”, este de părere Vasile Bumacov.  


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *