Actualitate

Filip solicită o conlucrare strânsă între autorităţile locale şi serviciile specializate pentru lichidarea consecinţelor intemperiei

În debutul ședinței, Prim-ministrul Pavel Filip a mulțumit tuturor celor implicați în lichidarea consecințelor intemperiei, în special structurilor care fac parte din cadrul Celulei de criză, care s-au mobilizat la maxim.

Totodată, Premierul a subliniat că situația rămâne una grea, mai ales în ceea ce privește reconectarea localităţilor la energia electrică. În prezent 415 de localități din 16 raioane rămân parțial sau în totalitate fără curent. Pentru reconectarea localităților afectate din Centrul și Sudul țării sunt implicate 156 de echipe de intervenție, formate din 600 de persoane care lucrează în regim non-stop. „Trebuie făcut tot posibilul pentru reconectarea localităţilor la sursa de curent electric. Distribuirea şi instalarea generatoarelor trebuie să aibă loc doar prin intermediul Celulei de criză. Să nu rămână nici un apel fără atenţie”, a menționat Premierul.

În acest sens, structurile competente prezente la ședință au raportat că a avut loc inventarierea și testarea generatoarelor, acestea fiind gata să fie puse în funcțiune, la solicitarea autorităților locale. În Sudul țării, unde situația este cea mai gravă, s-a găsit o soluţie tehnică de alimentare cu energie a localităților afectate prin intermediul unei linii de curent de intensitate mai mică.

Referitor la starea drumurilor, membrii Celulei de criză au informat că la lucrările de deszăpezire lucrează aproximativ 500 de angajați, dotați cu peste 300 de unități tehnice. Toate traseele naționale sunt practicabile. În cazul drumurilor locale, rămân blocate căile de acces spre centrele raionale din 31 de localități. „Avem forţele şi capacităţile necesare, trebuie să stabilim un contact strâns cu cei din teritoriu. Este important să comunicăm, în special, Inspectoratul General de Poliţie şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor să actualizeze informațiile din oră în oră pentru a oferi informaţie exhaustivă cetăţenilor”, a notat Pavel Filip.

Un alt aspect important este înlăturarea crengilor și arborilor căzuți, atât din localități, cât și din albia râurilor, pentru a evita inundațiile. În acest scop urmează să fie implicaţi tăietorii profesioniști. De asemenea, proprietarii de iazuri au fost îndemnați să organizeze scurgeri coordonate din bazine.

În cadrul ședinței, Premierul a solicitat Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare ca, pe lângă consultanța oferită producătorilor agricoli prin intermediul liniei fierbinți, să demareze evaluarea pierderilor la nivel de centre raionale, astfel încât ulterior informațiile să fie analizate pe platforma Comisiei naţionale pentru Situaţii Excepţionale.

TIMPUL.MD


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *