Actualitate

(Financial Times) R. Moldova pusă să aleagă între Vest și Est

Acesta este anul 2014, nu 1989. Cu toate acestea, oamenii acestei foste republici sovietice, se confruntă din nou cu o alegere complicată dintre Este și Vest, între Moscova și Bruxelles.

“Aceste alegeri sunt cruciale pentru viitorul țării”, a declarat Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, pentru Financial Times. “Dorim noi să mișcăm țara înainte? Aceasta este alegerea poporului.”

Moldovenii vor merge la alegerile parlamentare în această duminică. Alegerile din 30 noiembrie au devenit un referendum privind viitorul geopolitic al statului și un posibil punct cotitură în intenția Uniunii Europene de a-și extinde partenerii estici.

Asemeni situației din Ucraina, care este vecina Moldovei în Nord, Sud și Est și împărtășește istoria și relațiile economice cu Moscova, Moldova a cristalizat diviziunile între cele doua ideologii politice și a ridicat miza scrutinului.

“Doriți un viitor european? Sau vă doriți instabilitatea și conflictele cu care se confruntă Ucraina acum?” întreba premierul moldovean alegătorii dintr-ul sătuc de lângă România în cadrul bătăliei electorale. “Noi nu putem ezita sau să ne oprim. Ucraina este un exemplu pentru noi”.

Cât privește creșterea economică, Leancă pare să posede un atu puternic. În ultimii patru ani, PIB-ul Moldovei crescut cu 20 la sută.

Capitala Moldovei, Chișinăul, încă mai este dominată de clădiri sovietice și trotuare găurite. Cu toate acestea, progresul este vizibil prin noi autostrăzi în stil occidental și eliminarea unor bariere birocratice.

Moscova, cea care controlat Moldova din 1944 până în 1991, încearcă să atragă această țară în propriul bloc comercial. Cu toate acestea, anul trecut Rusia a interzis importul de vinuri din Moldova, iar în anul curent a mai blocat și importul de fructe și legume și carne, unele din cele mai importante exporturi ale Moldovei.

Dauna din cauza embargo-urilor rusești a fost estimată la 150 de milioane de dolari, o sumă importantă pentru un stat cu o populație de 3,5 milioane de oameni.

Coaliția de Guvernare, care a ajuns la putere în anul 2009, a crescut puțin în sondaje. Deocamdată rămâne semnificativă rata persoanelor indecise. Financial Times notează că odată cu excluderea lui Renato Usatîi din campania electorală din cauza utilizării în campanie a banilor veniți de peste hotare, mai mulți indeciși s-ar putea alătura partidelor pro-ruse, lucru pe care ministrul degrevat al Economiei, Andrian Candu, îl consideră devastator.

Candu a declarat pentru Financial Times că adeverirea unui astfel de scenariu va opri dezvoltarea economică a Republicii Moldova și va muta țara pe partea neagră a istoriei sale.” „Cel mai important lucru nu sunt oamenii și partidele, ci viitorul țării. Și țara trebuie să devină membru al Uniunii Europene”, a mai declarat Candu.

sursa: bani.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *