Actualitate

(Financial Times) Situația în care au ajuns moldovenii din regiunea transnistreană a devenit mai incertă decât oricând

„Putin a creat un precedent convenabil pentru lovituri politice în țările din fosta Uniunea Sovietică și în primul rând în Republica Moldova. Ce oprește Rusia, să declare că etnicii moldoveni din regiunea separatistă transnistreană „o sprijină” și au opinii opuse celor pe care aceștia ar trebui să le aibă de fapt?”, se întreabă cel care a scris articolul.

Potrivit acestuia, „bazele, pentru o operațiune de tipul celei din Crimeea în Transnistria, au fost puse în 2006 când în regiunea separatistă a avut loc un referendum, invalidat de guvernele occidentale, după care forțele pro-moscovite pretindeau că 97 la sută din populație a votat în favoarea integrării cu Rusia. La acea vreme, Kremlinul a hotărât să nu ducă lucrurile până la capăt. De asemenea, nu a acționat după referendumul din februarie, la care minoritatea găgăuză a Republicii Moldova a sprijinit cursul de apropiere de Uniunea Eurasiatică”.

Implementarea corectă a legilor care protejează minoritățile ar fi o soluție în Transnistria, unde se escaladează tensiunile în jurul școlilor cu predare în limba română frecventate de copiii etnici moldoveni. Autoritățile moldovene acuză autoritățile transnistrene de creșterea nejustificată a chiriei și facturilor, blocarea conturilor bancare și hărțuirea profesorilor.

De câțiva ani, astfel de probleme au fost discutate, fără multe progrese, în cadrul așa-numitului format „5 +2”. Acum, după captarea Crimeii de către Putin, forțele pro-rusești pledează pentru anexarea Transnistriei de către Rusia. În aceste condiții, situația în care au ajuns moldoveni din zonă, asemeni tătarilor din Crimeea, a devenit mai incertă decât oricând, se mai spune în articol.

sursa: cotidianul.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *