Actualitate

FLASH / A fost deconspirată o SCHEMĂ de ESCROCHERIE în care sunt implicați mai mulți interpreți cunoscuți și foști angajați la stat

RISE Moldova a decriptat rețeaua și i-a surprins în joc pe un fost secretar de stat la Ministerul Muncii, un fost șef de direcție la Ministerul Apărării, interpreți, oameni de afaceri, dar și sponsori de partid. Mai mult, pe numele unora dintre aceștia a fost deschis un dosar penal pentru escrocherie, scrie rise.md. 

Potrivit sursei, OneCoin este o monedă digitală inventată de bulgăroaica Ruja Ignatova. Vizionarii companiei prezintă OneCoin drept o monedă bazată pe criptografie fiind creată printr-un proces numit „minerit”, iar valoarea monedei depinde de factori, cum ar fi utilitatea, cererea și oferta. Din punct de vedere legal, așa-zisa „criptomonedă” nu este înregistrată la niciun organism acreditat și nu este recunoscută de niciun for competent local sau internațional.

Rețeaua OneLife este formată dintr-un lanț uman în creștere, care s-a născut din marca monedei digitale OneCoin. Aceasta funcționează după principiile unei piramide financiare. Fiecare membru care aduce alți membri în rețeaua OneLife primește un comision, iar banii grei urcă spre vârf. Produsul oferit de companie constă în „pachete educaționale” – prezentări și cursuri on-line despre cum să mineze și să tranzacționeze OneCoin, care costă între 110 și 55.555 de euro, iar pe unele platforme afiliate companiei „pachetele” s-au vândut cu peste 100 de mii de euro.

RISE Moldova scrie că începând cu 2016, lanțul uman a fost sudat de Andrian Arseni și Lilia Scutaru – singurii moldoveni cu statut de „diamant” în rețeaua piramidală, cea mai importantă titulatură care a fost obținută de un membru OneLife în Moldova. Urmează nivelurile inferioare: „smarald”, „rubin”, „safir”, iar pe ultimul palier – partenerii independenți de marketing.

OneLife și OneCoin Moldova își promovau activitatea intens prin intermediul site-urilor de socializare și a conferințelor publice organizate în mai multe orașe din țară. Ulterior s-a încercat legalizarea inginerii financiare sub paravanul unei organizații non-profit, înregistrată în aprilie 2017, cu denumirea de „Centrul pentru Dezvoltarea Tehnologiei Blockchain şi a Criptomonedei”.

Centrul pentru Dezvoltarea Tehnologiei Blockchain şi a Criptomonedei este administrat de Lilia Scutaru care este și membră fondatoare.

Un alt asociat este Andrian Arseni, al doilea cel mai greu moldovean din OneCoin Moldova. Acesta le-a spus reporterilor RISE că a ajuns în rețea după ce a fost la o prezentare în București, România. Acolo i-a plăcut ideea. La început a cumpărat un „pachet educațional” de aproximativ 500 de euro.

Arseni este prezent și în politică. Este membru în Consiliul politic național al Partidului Democrat din Moldova (PDM), condus de oligarhul Vlad Plahotniuc. La alegerile locale generale din 2015 Arseni a donat partidului 30 mii de lei, iar anul trecut a mai virat PDM-ului încă 30 mii de lei.

O tarabă virtuală în piața OneCoin dețin și interpreții Alex Bivol și Inesa Stratulat. Aceștia oferă servicii de producție video, moderator de evenimente sau DJ. Un spot publicitar sau un videoclip este comercializat în schimbul a 145,28 One, adică echivalentul a 3.000 de Euro, conform ratei de schimb DealShaker din 26 februarie 2018.

În lista membrilor fondatori mai figurează și Anatol Mămăligă, fostul secretar de stat al Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, care a plecat anul trecut din administrația publică. În aceiași listă se regăsește și Sergiu Merlan, care a activat până în 2016 în funcția de șef de direcție în Departamentul Dotări al Ministerului Apărării, precum și jurnalista Gutiera Prodan, angajată la televiziunea publică „Moldova 1”.

Investigația integrală o citiți pe rise.md.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *