RăzboiUcraina

Forțele și puterea de foc ale Ucrainei sunt alocate greșit, susțin oficiali americani. Greșeala majoră făcută de oamenii lui Zelenski

Strategii americani spun că trupele Ucrainei sunt prea răspândite și trebuie să se concentreze de-a lungul frontului principal al contraofensivei din sud.

Contraofensiva ucraineană se luptă să spargă apărările rusești înrădăcinate în mare parte pentru că are prea multe trupe, inclusiv unele dintre cele mai bune unități de luptă ale sale, în locuri greșite, spun oficiali americani și alți oficiali occidentali.

Scopul principal al contraofensivei este întreruperea liniilor de aprovizionare rusești în sudul Ucrainei prin ruperea așa-numitului pod terestru dintre Rusia și Peninsula Crimeea ocupată. Dar, în loc să se concentreze asupra acestui lucru, comandanții ucraineni au împărțit trupele și puterea de foc aproximativ în mod egal între est și sud, au spus oficialii americani.

Drept urmare, mai multe forțe ucrainene sunt în apropiere de Bahmut și alte orașe din est decât sunt lângă Melitopol și Berdiansk în sud, ambele fronturi mult mai importante din punct de vedere strategic, spun acești oficialii.

Planificatorii americani au sfătuit Ucraina să se concentreze asupra atacului frontal către Melitopol, principala prioritate a Kievului, și asupra străpungerii câmpurilor minate rusești, chiar dacă ucrainenii pierd mai mulți soldați și echipamente în acest proces.

Doar cu o schimbare de tactică și o mișcare dramatică se poate schimba tempo-ul contraofensivei, a spus un oficial american care, la fel ca alții, au vorbit cu condiția anonimatului cu NYT.

Un alt responsabil american a spus că ucrainenii sunt prea răspândiți și trebuie să-și consolideze puterea de luptă într-un singur loc.

La aproape trei luni de la contraofensivă, ucrainenii ar putea lua în serios sfatul, mai ales că victimele continuă să crească, iar Rusia deține încă un avantaj în trupe și echipamente.

Șefii armatelor SUA și Marii Britanii i-au recomandat lui Zalujnîi să se concentreze pe un singur front principal

Într-o teleconferință video pe 10 august, generalul Mark A. Milley, șeful de stat major interarme al armatei SUA; omologul său britanic, amiralul Sir Tony Radakin; generalul Christopher Cavoli, comandantul șef al trupelor americane în Europa, l-a îndemnat pe cel mai înalt comandant militar al Ucrainei, generalul Valeri Zalujnîi, să se concentreze pe un singur front principal. Și, potrivit celor doi oficiali informați cu privire la discuții, generalul Zalujnîi a fost de acord.

Rolul amiralului Radakin a fost deosebit de important și nu a fost foarte apreciat până acum, au spus oficialii. Generalul Milley vorbește cu generalul Zalujnîi în fiecare săptămână despre strategie și nevoile militare ucrainene. Dar administrația Biden a interzis ofițerilor superiori americani să viziteze Ucraina din motive de securitate și pentru a evita creșterea tensiunilor cu Moscova. Marea Britanie, totuși, nu a impus astfel de constrângeri, iar amiralul Radakin, un ofițer de top care a servit în trei campanii în Irak, a dezvoltat legături strânse cu omologul său ucrainean în timpul mai multor călătorii în țară.

Ucraina a început să-și mute unele dintre forțele sale de luptă mai experimentate de la est la sud

Oficialii americani spun că există indicii că Ucraina a început să-și mute unele dintre forțele sale de luptă mai experimentate de la est la sud. Dar chiar și cele mai experimentate unități au fost reconstituite de mai multe ori după ce au suferit pierderi grele. Aceste unități se bazează pe un cadru în scădere de comandanți superiori. Unele plutoane sunt în cea mai mare parte formate din soldați care au fost răniți și s-au întors la luptă.

Ucraina a pătruns cel puțin un strat de apărare rusească în sud în ultimele zile și crește presiunea, au declarat oficiali americani și ucraineni. Este aproape de a prelua controlul Robotîne, un sat din sud care se află în apropierea următoarei linie de apărare a Rusiei. Eliberarea satului, au spus oficialii americani, ar fi un semn bun.

Dar unii analiști spun ca progresul poate fi prea mic și să fi venit prea târziu. Lupta se desfășoară pe un teren în mare parte plat, neiertător, care îi favorizează pe cei care se apără. Rușii se luptă din poziții ascunse pe care soldații ucraineni le văd adesea doar când se află la câțiva pași. La câteva ore după ce ucrainenii curăță un câmp de mine, rușii trag uneori o altă rachetă care dispersează mai multe dintre mine în aceeași locație.

Conform doctrinei de război americane, există întotdeauna un efort principal pentru a se asigura că resursele maxime merg către un singur front, chiar dacă forțele de sprijin luptă în alte zone.

Dar Ucraina și Rusia luptă după vechea doctrină sovietică, care încearcă să minimizeze rivalitățile dintre facțiunile armatei prin furnizarea de cantități egale de forțe și echipament. Ambele armate nu au reușit să prioritizeze obiectivele lor cele mai importante, spun oficialii.

Mai puține forțe pentru Bahmut

Concentrarea continuă a Ucrainei asupra Bahmut, scena uneia dintre cele mai sângeroase bătălii ale războiului, i-a uimit pe oficialii militari și de informații americani. Ucraina a investit cantități uriașe de resurse în apărarea regiunii înconjurătoare Donbas, iar președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu pare că renunță la încercarea de a recuceri teritoriul pierdut. Însă oficialii americani spun că politica trebuie, cel puțin temporar, să treacă în spatele unei strategii militare solide.

Strategii americani spun că păstrarea unei forțe mici în apropierea orașului distrus este justificată pentru a bloca trupele ruse și a le împiedica să o folosească ca bază de atac. Dar Ucraina are suficiente trupe acolo pentru a încerca să țină zona, o mișcare despre care oficialii americani spun că ar duce la un număr mare de pierderi pentru un câștig strategic mic.

Oficialii americani le-au spus liderilor ucraineni că pot asigura terenul din jurul Bahmut cu mult mai puține trupe și că ar trebui să realoce forțe de acolo în sud.

Comandanții ucraineni concurează pentru resurse

Liderii ucraineni și-au apărat strategia și distribuția forțelor, spunând că luptă eficient atât în ​​est, cât și în sud. Numărul mare de trupe este necesar pentru a face presiuni pe Bahmut și pentru a se apăra împotriva atacurilor concertate ale Rusiei în nord-estul țării, spun ei. Comandanții ucraineni concurează pentru resurse și au propriile idei despre unde pot reuși.

Criticile oficialilor americani la adresa contraofensivei Ucrainei sunt adesea transmise prin prisma unei generații de ofițeri militari care nu au experimentat niciodată un război de această amploare și intensitate.

Mai mult decât atât, doctrina de război americană nu a fost niciodată testată într-un mediu precum cel al Ucrainei, în care războiul electronic rusesc blochează comunicațiile și GPS-ul și niciuna dintre tabere nu a reușit să obțină superioritatea aeriană.

Oficialii americani au spus că Ucraina mai are la dispoziție cel mult șase săptămâni înainte să vină ploile și să forțeze o pauză în contraofensivă. Chia și în august, Ucraina a amânat cel puțin o ofensivă din cauza ploii.

„Condițiile de teren sunt întotdeauna motoarele fundamentale” ale operațiunilor militare, a spus generalul Milley într-un interviu acordat reporterilor duminică. „Toamna și primăvara nu sunt optime pentru operațiunile cu arme combinate.”

Vremea umedă nu va opri luptele, dar dacă Ucraina sparge liniile rusești în următoarele săptămâni, noroiul ar putea face mai dificilă valorificarea acestui succes și a ocupa rapid o zonă largă de teritoriu, au spus oficialii.

Mai important decât vremea, spun unii analiști, este că principalele forțe de asalt ale Ucrainei ar putea să se epuizeze până la sfârșitul lunii septembrie. În urmă cu aproximativ o lună, Ucraina a rotit al doilea val de trupe pentru a înlocui o forță inițială care nu a reușit să spargă apărarea rusă.

Ucraina și-a schimbat atunci și tactica câmpului de luptă, revenind la vechile modalități de a uza forțele ruse cu artilerie și rachete cu rază lungă de acțiune, în loc să se arunce sub foc în câmpurile minate. În ultimele zile, Ucraina a început să profite de ultimele sale rezerve strategice – brigăzi mobile aeriene destinate să exploateze orice descoperire. Deși luptele ar putea continua luni de zile, oficialii americani și occidentali spun că această contraofensivă a Ucrainei nu ar avea suficientă putere de foc decisivă pentru a recupera o mare parte din teritoriul de 20% pe care îl ocupă Rusia.

Oficialii americani spun că nu cred că ofensiva este sortită eșecului, dar recunosc că ucrainenii nu au avut succesul pe care ei sau aliații lor l-au sperat când a început.

„Nu evaluăm că războiul este în impas”, a declarat marți Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe. „Continuăm să sprijinim Ucraina“.

În timp ce o forță rusă mai mică a avut rezultate mai bune în sud decât au anticipat oficialii și analiștii americani, Kremlinul are încă probleme sistemice. Trupele ruse suferă din cauza liniilor de aprovizionare slabe, a moralului scăzut și a logisticii proaste, a declarat un înalt oficial al armatei americane.

Dar Rusia își menține modul tradițional de a lupta în războaiele terestre în Europa: performanțe slabe în primele luni sau ani înainte de a se adapta și perseverează pe măsură ce luptele se prelungesc.

În schimb, trupele ucrainene au un dealul mai abrupt de urcat, a spus oficialul. Le-a luat mai mult de două luni – mai degrabă decât săptămâna pe care oficialii au crezut inițial – pentru a trece peste apărarea inițială a Rusiei, în cadrul acestei ofensive de vară.

Mai mulți oficiali americani au spus că se așteaptă ca Ucraina să ajungă până la jumătatea drumului spre Marea Azov până la iarnă, când vremea rece ar putea dicta o nouă pauză a luptei. Un înalt oficial american a spus că ar fi un „succes parțial”. Unii analiști spun că această contraofensivă nu va atinge nici chiar acel obiectiv mai limitat.

Chiar dacă contraofensiva nu reușește să ajungă la coastă, oficialii și analiștii spun că dacă poate ajunge suficient de departe pentru a pune drumul de coastă în raza de acțiune a artileriei ucrainene și a altor lovituri, ar putea cauza și mai multe probleme forțelor ruse din sud, care depind de acel traseu pentru provizii.

Vorbind cu reporterii în timpul unui zbor către Roma, duminică, generalul Milley a spus că ultimele două luni de contraofensivă au fost „lungi, sângeroase și lente”.

„A durat mai mult decât planificase Ucraina”, a spus el. „Dar ei fac progrese limitate”.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *