Actualitate

Fost premier al Moldovei: Unicul scenariu pentru protejarea R. Moldova este unirea cu România

Iurie Leancă, fostul premier al Republicii Moldova, a anunțat că Bucureștiul ar trebui să coopereze cu Chișinăul pentru găsirea unei soluții de protecție a Basarabiei.

Fostul premier al Republicii Moldova susține că cea mai bună soluție pentru protejarea Republicii Moldova este unirea cu România. Mai mult decât atât, Iurie Leancă a declarat că în 2014 a avut acest scenariu pe masă și reușise să ajungă la o înțelegere cu Victor Ponta și Traian Băsescu.

„În momentul în care rușii ar ajunge în Tiraspol vom avea parte de sfârșitul nostru, mă tem eu, sfârșitul Republicii Moldova. (Asta) în cazul în care Bucureștiul și Chișinău, cum vă spuneam, nu pun în acțiune anumite scenarii.”

„După mine, unicul scenariu este unirea, fiindcă în momentul în care România face acest pas, împreună cu Chișinăul, imediat intrăm sub umbrela securității NATO și a Uniunii Europene.”

„Poate unii ar spune că e imposibil. Vreau să vă spun că am fost prim-ministru, am fost în situație similară, dar nu la fel de dramatică în 2014, atunci când Rusia a anexat Crimeea și a invadat Donbass-ul, am avut astfel de înțelegeri cu cei de la București, cu prim-ministrul, cu președintele.”

„Deci, încă o dată, nu zic că e simplu, dar nu este imposibil și dacă nu ne punem puțin mințile în mișcare, atunci pr și simplu suntem sortiți pieirii.”

Alte declarații ale lui Iurie Leancă
„Chișinăul nu poate face prea multe pentru a se proteja în cazul în care apare o situație de conflict armat (…) Resursele armatei trebuiau să fie investite până acum. (…) Astăzi avem o armată într-o stare precară, nefinanțată, cu echipamente învechite și oricum numeric nu putem face față.”

„Momentul critic pentru Republica Moldova ar interveni în momentul în care rușii ar începe un atac asupra Odesei, nu doar prin bombardamente, cum au făcut deja (prin alte regiuni), ucigând inclusiv populație civilă.”

I„ar atunci pentru noi se va pune problema existențială iar Bucureștiul și Chișinăul, în mod special, ar trebui să analizeze diverse scenarii și ce se întâmplă în cazul în care rușii încep această luptă pe teritoriul Odesei și a regiunii și apare șansa ca ei să facă această enclavă separatistă.”

„Bucureștiul ar trebui să spună de acum, să se gândească, dacă va proceda așa cum a procedat în 1940 când a primit ultimatulul din partea Uniunii Sovietice și a plecat din Basarabia. Pentru mine există anumite paralele… în cazul în care apare această amenințare directă, ce va face Bucureștiul? Care va fi soluția? Iată, asta ar trebui să fie problema numărul 1 pe agenda Chișinăului și a Bucureștiului.”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


comentarii

  1. Verde: Acum vrei reunire!? Pai, pana acuma ce-ati facut?? De asta te faci Laur TAMPIT, ceea ce cred ca are dreptate. Daca pupati mana la rusi credeti ca acestia nu mai pot de dorul vostru si nu va vor bombarda!? S-o crezi tu!!!

 1. Nu perdeti timpul. Unirea e unica salvare. Aceasta sansa nu trebue ratata. In caz contrar rugati Ucraina sa scapam de armata a 14. Alte solutii ne exista

 2. O mica lectie nu cred ca le-ar strica moldovenilor. Dece sa nu guste iar democratia rusa, dupa care inca si acum ofteaza? Plus ca poate s-ar ieftini si painea…

 3. Prim ministru care a dat aeroportul la rusi si a acoperit spalarea de bani din rusia cum a devenit ex-premier si-a amintit de unirea cu Romania. Niste ipocriti.

   1. Nu, dece? Lasati bietul om sa-si spuna parerea. De altminteri e parerea la jumate de Moldova, dece sa negam realitatea?

 4. A-ti fi surprinsi cat de multi romani din Romania isi doresc aceasta unire, mult mai multi decat prezinta statisticile. Unirea ar trebui sa fie pasul firesc si nu o actiune rezultata de amenintarea rusa. Romania are resurse de gaze, petrol, minerale, carbune, o centrala nucleara, o economie stabila si este dreptul tuturor romanilor de a beneficia de acestea ( ardeleni, moldoveni, moroseni, olteni, munteni, banateni)

  1. Da, intr-adevar timp de 32 de ani multi romani din Romania si-au dorit aceasta unire. Daca si-ar fi dorit-o si moldovenii la fel mult, s-ar fi realizat poate aceasta unire cand Presedinte era Basescu. Marinaru’ a facut pentru Moldova si moldoveni cat n-au facut toti presedintii Romaniei la un loc. Dar n-a fost sa fie, pentru ca spre deosebire de estonieni si ceilalti baltici, moldovenii au stat mereu capra in fata rusilor. Degeaba ne agitam acum, mai bine mergem la somn inca vreo 2-300 de ani. Somn usor deopotriva Moldova si Romania!

 5. Politicienii moldoveni….niste ipocriti….depinde de ei unirea nu de Romania….sa schimbe constitutia….parlamentul Moldovei sa voteze unirea cu Romania…altfel moldovenii nu au decat sa o ia in barba….merita

 6. Pana la unire ce ziceti de trupe NATO in R. Moldova? Cum ?? Cu acordul ambelor parti, o duzina de tunuri sa loveasca timp de cateva zile malul drep al Prutului in lacul ala(imi scapa numele acum) la nord de Galati. Artcolul 5!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *