Politică

Fostul președinte CNPF despre cedarea BEM unui investitor privat: Filat m-a sunat – ”Tu ce, ești unicul luptător pentru dreptate aici?!”

„Am simțit-o din 2013, atunci când practic am fost unicul care am spus că nu se procedează corect cu Banca de Economii, absolut. Și de-atunci am simțit așa un rece în relațiile cu conducerea partidului care m-a promovat în funcție. Vlad Filat și alții mi-au spus: „Tu ce, ești unicul luptător pentru dreptate aici?!”. Și însuși domnul Filat m-a sunat atunci și mi-a vorbit foarte urât și de-atunci practic nu am mai avut contact”, a declarat Gherman în cadrul emisiunii.

Gherman a refuzat să zică ce anume i-a zis Vlad Filat, însă întrebat de moderatoarea emisiunii dacă acesta s-a referit la cazul BEM, Gherman a răspuns că așa a fost.

Fostul președinte al CNPF a declarat că „Filat a vorbit foarte urât și într-o manieră arogantă”.

Reamintim că în februarie 2013 Parlamentul a hotărât crearea „Comisiei de anchetă pentru examinarea modului de administrare a pachetului de acţiuni al statului deţinut la „Banca de Economii” S.A. şi a situaţiei din domeniul financiar-bancar al Republicii Moldova”. Peste trei luni, Comisia a prezentat raportul Parlamentului și a propus trei soluții pentru salvarea BEM: naţionalizarea băncii, cedarea controlului unui investitor privat cu menţinerea de către stat a pachetului de blocaj sau majorarea capitalului statutar al debitorilor BEM (din rândurile întreprinderilor de stat) care au la această bancă credite neperformante, cu scopul rambursării acestor credite.

 

Soluțiile de remediere propuse de comisia de anchetă aveau limitări serioase, aşa că varianta aleasă s-a rezumat la cedarea pachetului de control, realizat într-un mod inedit, prin emisiune suplimentară de acţiuni, la care statul nu a subscris. Astfel, cota statului s-a redus de la 56% la doar 33,3% plus o acţiune, iar acţionar majoritar, în luna august 2013, a devenit firma Sisteme Informaţionale Integrate care a ajuns să deţină o cotă de 33,72% din capitalul BEM.

Ulterior, în aprilie 2014, firma Sisteme Informaţionale Integrate a vândut acţiunile sale companiei „ВЭБ Капитал”, ce aparţine băncii „Внешэкономбанк”, aflată sută la sută în proprietatea guvernului de la Moscova.

Tot în aprilie 2014, omul de afaceri Ilan Shor a fost ales în funcţie de preşedinte al Consiliul de Administraţie al BEM, acesta reprezentând interesele „ВЭБ Капитал”. Situaţia băncii s-a înrăutăţit considerabil de când în fruntea băncii a venit Ilan Shor. Datele Băncii Naţionale arătau că, la sfârşitul lunii septembrie 2014, expunerea BEM faţă de creditele acordate persoanelor afiliate a ajuns la 213,5 mil. lei, în creştere de 178 de ori faţă de aprilie. Astfel, Banca de Economii a depășit de peste trei ori limitele expunerii față de persoanele afiliate.

sursa: bani.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *