CSI / RusiaInternațional

FOTO. Armele pe care China le-a putea furniza Rusiei. Stocuri uriașe în stil sovietic pentru a păcăli vigilența Occidentului

Occidentul este îngrijorat de China, care ar putea livra Rusiei din stocurile sale uriașe de muniție în stil sovietic, rachete și echipamente grele din depozitele Armatei Populară de Eliberare. Publicația ucraineană Focus prezintă ce tipuri de arme ar putea transfera Beijingul la Moscova pentru a le folosi în războiul din Ucraina.

Rachete balistice „Dongfen”

Centrul analitic american RAND acordă cea mai mare importanță dezvoltării rachetelor balistice și de croazieră de către China. Unele exemplare pot amenința bazele aeriene avansate din SUA. Racheta balistică intercontinentală Dongfeng-41 lovește ținte la o distanță de 14 mii de kilometri. China are acum aproximativ 1.400 de rachete balistice și sute de rachete de croazieră”, au estimat experții organizației.

Racheta balistică intercontinentală Dongfeng-41 lovește ținte la o distanță de 14 mii km

Muniție și obuziere de tip sovietic

Washington Post, citând mai mulți oficiali americani de top, scria că guvernul chinez se gândește să trimită în Rusia arme letale sub formă de obuze de artilerie. Armata rusă își epuizează rapid rezervele, trăgând până la 20.000 de cartușe pe zi.

Sunt luate în considerare muniția de calibre sovietice – 122 și 152 mm pentru artilerie, 82 și 120 mm pentru mortiere și muniția de tanc de 125 mm. Există muniție chinezească, proiectile de 122 mm și 300 mm pentru lansatoare de rachete multiple (RSS), a declarat expertul în arme de la Defense Express, Oleg Katkov pentru Focus. „Armata Populară are o cantitate imensă de muniție sovietică”, explică analistul.

Forțele armate chineze au copii ale obuzierelor sovietice. De exemplu, obuzierul PL-86 de 122 mm este o copie exactă a celui sovietic D-30 de 122 mm și există deja o versiune modernizată a acestuia, PL-96.

„Copiile sunt realizate la un asemenea nivel încât să poată fi asamblate din părți ale obuzierelor sovietice și chineze și să funcționeze. Și dacă semnele de identificare sunt îndepărtate de pe copia chineză, va fi foarte dificil să o distingem de original”, spune Katkov.

Potrivit expertului, vehiculele de luptă ale infanteriei chineze (IPV) sunt diferite vizual și este practic imposibil să le livrezi ocolind sancțiunile occidentale. Fabricat în China, BMPWZ-501, după prototipul sovietic BMP-1, a intrat în serviciul Grupului 38 de armate de elită al Armatei Populare de Eliberare în anii 1990, care este staționat lângă Beijing.

BMP-ul chinezesc WZ-501 este o copie a BMP-1 sovietic

Este dificil să confunzi blindatul ZBD-86 cu BMP-2 sovietic. La această versiune, producătorii chinezi nu au copiat complet analogul sovietic.

”Cu cât armele sunt mai complexe, cu atât diferențele sunt mai evidente. Cu atât este mai dificil să ascunzi transferul lor la Moscova. Scenariul cel mai probabil acum este transferul de copii ale echipamentului și muniției militare sovietice. Trebuie adăugat că transferul de un număr mare de astfel de proiectile reprezintă o amenințare pentru Ucraina. China poate oferi fabrici separate pentru a produce pentru nevoile armatei ruse”, consideră expertul Defense Express.

Sistemele avansate de apărare aeriană ale Chinei sunt mai bune și mai ieftine decât S-300 rusesc

Institutul Regal Britanic de Cercetare pentru Apărare (RUSI) a scris deja despre sistemele integrate de apărare aeriană (IADS) ale Chinei. Sistemele de apărare cu mai multe trepte includ o serie de senzori sol și aer, precum și rachete sol-aer.

Unul dintre aceste sisteme este HQ-9, un analog al complexului rusesc de rachete antiaeriene S-300. Dar IADS-ul chinezesc este mai puțin integrat decât cel rusesc, dar mai mobil. Este format din sisteme de apărare antiaeriana cu rază lungă de acțiune HQ-9 și SA-21 și mai multe sisteme de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune.

”China piratează de 30 de ani tehnologii străine. Dar dacă luați S-300 rusesc și omologul chinez, componentele acestuia din urmă sunt mai bune”, spune Katkov.

HQ-9 este un analog al complexului rusesc de rachete antiaeriene S-300

China produce peste 3 milioane de drone de atac pe an

Pe lângă rachete, mai mult de 3 milioane de drone sunt produse în China în fiecare an, este unul dintre liderii mondiali în dezvoltarea UAV-urilor de luptă. Corespondenții publicației germane Der Spiegel au aflat în luna februarie a acestui an despre intențiile armatei ruse și ale producătorului chinez de drone Xi’an Bingo Intelligent Aviation Technology de a discuta despre producția în masă de drone pentru Federația Rusă.

Aceste dispozitive poate transporta un focos cu o greutate de până la 50 kg și are un design similar cu drona kamikaze iraniană Shahed-136. Potrivit experților militari din Germania, chinezii au fost de acord să producă și să testeze 100 de prototipuri ale dronei ZT-180 și să le furnizeze Ministerului Apărării al Federației Ruse până în aprilie 2023.

Potrivit Der Spiegel, Xi’an Bingo nu este împotriva trimiterii de componente la Moscova pentru a realiza drone. Expertul Igor Kozi spune că a fost stabilită și locația a două întreprinderi – una lângă Moscova și cealaltă – în regiunea Ural.

„Sarcina principală a Federației Ruse este să-și asigure producția complexului militar-industrial prin țări terțe, pentru a ocoli sancțiunile”, notează el.

Avionul invizibil pe radar Chengdu J-20

Institutul Internațional de Studii Strategice cu sediul la Londra susține că China este înaintea Statelor Unite în ceea ce privește producția de avioane de luptă invizibile pe radar. Potrivit directorului general al institutului, John Chipman, aeronava chineză Chengdu J-20A de generația a cincea, este deja în fața producției F-22 Raptor pentru forțele aeriene americane.

”Rata de producție a industriei de apărare a Chinei este exponențială. În 2023, numărul de avioane de luptă J-20A ar putea fi mai mare decât numărul de avioane de generația a cincea ale forțelor aeriene americane, F-22”, a spus Chipman.

Avion chinezesc din a cincea generație Chengdu J-20A

Experții britanici atrag atenția că China va produce mai multe astfel de avioane din cauza creșterii bugetului de apărare al Chinei în 2022 cu 7%, aproximativ 16 miliarde de dolari.

„Modernizarea Forțelor Armate va continua, incluzând adăugarea de portavioane, fregate complexe, distrugătoare și noua rachetă balistică cu rază lungă de acțiune Julang (JL)-3 pentru submarinele de tip 096. Proiectilul poate avea o rază de acțiune de peste 10.000. km”, adaugă experții.

Expertul militar Mihailo Jirohov a declarat pentru Focus că Beijingul nu va opta pentru livrări directe de rachete, avioane și submarine – Occidentul va introduce imediat sancțiuni comerciale.

„Rachetele nu pot fi livrate prin alte țări, utilizarea lor în Ucraina va fi sesizată imediat de Washington și Bruxelles. Componente, muniție, chiar și arme de calibru mic – da, dar tancuri, vehicule blindate sau altele arme grele – nu. Americanii doar asta așteaptă să impună sancțiuni Beijingului”, subliniază Jirohov.

Experții intervievați de publicație susțin că este posibil ca China și Coreea de Nord să trimită rușilor cât mai multă muniție de calibru sovietic și drone, în această etapă a războiului. Cu toate acestea, armata rusă are nevoie de componente și mecanisme de reglare a focului din propria producție. Explozibilii pot fi importați și din țări terțe – China, Coreea de Nord și Iran.

”Beijing a investit sume uriașe în infrastructura militară. Trecerea la platforme digitale pe vehicule blindate este un nou nivel care este de neatins pentru Rusia. În China, industria de apărare este atât de puternică încât există limite separate pentru exportul de echipamente”, comentează Katkov.

Importul de arme va fi o măsură temporară pentru Rusia până când propriul complex militar-industrial se pune în mișcare la capacitate maximă.

Transferul în Rusia a stocurilor de vehicule blindate, artilerie și sisteme de rachete acumulate până în 2023 nu este o acțiune ușoară pentru China. Occidentul va observa imediat acest lucru și va lansa un mecanism de sancționare. Expertul militar Igor Kozi a declarat pentru Focus că „în timpul întâlnirii dintre Xi Jinping și Vladimir Putin de zilele trecute, din Rusia, nu a existat nici măcar un indiciu că s-ar fi discutat despre furnizarea de arme. Ipotetic, orice armă din China ar putea veni în Rusia. Astăzi, din cauza blocadei economice, Moscovei îi lipsește un număr mare de arme. În primul rând, armata rusă are nevoie de cipuri și drone”, dar chinezii se tem în același timp de reacția Washingtonului.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

  1. Baza industriala a Chinei este mai mare decit Europa si USA combinate. Vestul nu are nici o sansa atit militar cit si economic. Bonus Chinezii au lideri adevarati, vestul, au paduchiosi temporari. nefolositori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *