FOTO. Centrul Rus pentru Știință și Cultură de la Chișinău, promovează interesele Rusiei și sprijină separatismul în R. Moldova. România a închis un centru similar care activa la București
Războiul din Ucraina a adus în atenția opiniei publice structurile externe ale Federației Ruse și acțiunile acestora derulate pentru susținerea intereselor Moscovei în terțe țări.
Astfel, una dintre aceste instituții care promovează interesele Rusiei, în special în domeniul propagandei, este Centrul Rus pentru Știință și Cultură din Republica Moldova, filială a Agenției Federale a Federației Ruse Rossotrudnichesstvo. Acesta a fost deschis în luna februarie 2009 ca reprezentanță a Rossotrudnichesstvo, aflată în Republica Moldova încă din anul 2002, transmite Știri.md cu referire la Deschide.md.
Atât Rossotrudnichesstvo, cât și Centrul Rus activează în baza unui Acord bilateral semnat între Guvernul R. Moldova și al Federației Ruse la 30.10.1998 și ratificat ulterior prin Legea nr. 204-XV din 25.05.2001. În cadrul Centrului Rus activează în acest moment șase diplomați ruși, plus trei membri de familie și mai mulți cetățeni ai R. Moldova, angajați ca specialiști locali și personal tehnic.
Centrul Rus este condus de către Andrei Muraviov, care anterior a lucrat ca șef al Centrului Rus de Știință și Cultură din Malta, precum și ca specialist al aceluiași Centru din Kiev și India. Pe teritoriul Republicii Moldova el s-a evidențiat ca susținător, girând și participând la mai multe acțiuni ale Partidului Șor.
De asemenea, un alt angajat al Centrului Rus de la Chișinău este Arteom Naumenkov, responsabil de regiunea transnistreană. Din datele identificate pe rețelele sociale, acesta se ocupă doar de Transnistria și promovează activ imaginea Centrului și a Federației Ruse pe teritoriul regiunii separatiste, participând activ la organizarea de evenimente în teritoriul necontrolat de autoritățile constituționale de la Chișinău.
Un alt diplomat din cadrul Centrului Rus de la Chișinău, specializat de data aceasta pe regiunea UTA Găgăuzia, este Natalia Nenașeva, care a dezvoltat relații importante în Găgăuzia, sprijinind și acționând pentru promovarea unei identități proruse a regiunii găgăuze.
Activitatea Centrului Rus din Chișinău
Începând cu anul 2021 s-a observat, din datele publice, o scădere considerabilă a proiectelor derulate de către Centrul Rus, dar și o scădere a interesului cetățenilor R. Moldova pentru evenimentele organizate de această structură. Motivele acestei reduceri sunt, pe de o parte, lipsa mijloacelor financiare pentru susținerea evenimentelor și promovarea imaginii în diferite raioane ale R. Moldova, iar pe de altă parte războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina, care a îndepărtat foarte mult tinerii să participe la activitățile Centrului. În activitățile sale, Centrul Rus încearcă pe cât posibil să-și camufleze activitatea, evitând implicarea directă, folosind terțe persoane apropiate Centrului, iar în mediul online preferă să apară nu ca organizatori, dar exclusiv ca susținători ai acțiunilor. Din lipsa fondurilor, susținerea Centrului se reduce la donația de seturi de cărți, articole vestimentare cu logoul Centrului, diplome de participare și trofee nesemnificative comparativ cu țările Uniunii Europene, care investesc sute de milioane de euro anual pentru dezvoltarea R. Moldova.
Cu toate acestea, Centrul Rus pentru Știință și Cultură a organizat în cursul anului trecut mai multe deplasări la Moscova pentru medici din Transnistria și Găgăuzia, precum și pentru copii din aceste regiuni în Crimeea ocupată.
Este de menționat că, la nivelul anului 2022, ignorând pericolul războiului și expunerea Crimeei la atacurile Ucrainei, Centrul a avut rolul de organizator intermediar în plecarea copiilor din R. Moldova la tabăra de vară Artek. Mai mult, Centrul Rus a încercat să retrimită și anul acesta la data de 13.07.23 un alt grup de copii, dar datorită anulării zborului, conform surselor din Poliția de Frontieră, trimiterea acestora în Crimeea aflată în plin război a fost anulată.
Astfel, în ultimii doi ani s-a observat o concentrare a activităților Centrului Rus în special asupra Transnistriei secesioniste, asupra Găgăuziei, precum și a partidelor Șor și PSRM.
Principalii beneficiari ai proiectelor demarate de către Centrul Rus în Republica Moldova sunt:
- Comunitatea Conaționalilor Ruși, Chișinău;
- Comunitatea Conaționalilor Ruși, Drochia;
- Organizația Voluntarii Victoriei, structură a organizației de tineret ”Garda Tânără” a PSRM.
Totodată, sprijiniți și invitați la evenimentele Centrului sunt membrii organizației de tineret a Partidului Șor START și organizația NAȘ (Stafful Popular Anticriză), condusă de deputatul Adunării Populare din Găgăuzia, Victor Petrov.
Totodată, sprijiniți și invitați la evenimentele Centrului sunt membrii organizației de tineret a Partidului „ȘOR”, ”START” și organizația „NAȘ” (Staff-ul Popular Anticriză) condusă de deputatul Adunării Populare din Găgăuzia, Victor Petrov.
Menționăm că în luna februarie 2023, România a închis Centrul de Știință și Cultură Rus de la București pentru faptul că desfășura sub acoperirea acțiunilor culturale activități de propagandă, inclusiv de justificare a războiului contra Ucrainei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Cuib de vipere!
Trebuie lichidat.