Social

FOTO: Moldova, împânzită de cruci în memoria celor ucişi pe şosele

Poţi simţi din plin această senzaţie când circuli pe drumurile naţionale, acestea fiind „ornamentate” cu un număr imens de cruci pe marginea carosabilelor. Amplasarea lor ne dă de înţeles că anume în acel loc a decedat cineva, iar prezenţa lor, deseori, chiar şi la o sută de metri distanţă ne face să ne simţim ca într-o ţară a fantomelor.

Prezenţa crucifixurilor pe străzile Moldovei pare să genereze o situaţie fără răspuns pentru că legislaţia nu prevede autorizaţii pentru instalarea lor, astfel ne-am pomenit că nimeni nu ştie nici măcar care este numărul lor. Iar Biserica, la fel ca şi Ministerul Transporturilor nu văd cum ar putea soluţiona această situaţie, dar nu se pot pronunţa nici măcar dacă este bună sau rea practica creştină de a cinsti în mod public amintirea celor care şi-au pierdut viaţa pe şosea.

Cei de la Ministerul Transporturilor recunosc că simbolurile funerare de pe marginea drumurilor noastre este în creştere, dar în acelaşi timp ezită să intervină, deoarece, spun ei, nu s-au consultat cu cei de la Mitropolia Moldovei… „Noi până acum nu ne-am confruntat cu această problemă, dat fiind faptul că abia acum au început lucrările de reabilitare a drumurilor. Dar, de regulă, le propunem proprietarilor de cruci să le mute sub copaci, mai departe de carosabil. Nu le cerem să le scoată definitiv, aici ar trebui să se pronunţe cei de la mitropolie”, ne-a spus un responsabil al Serviciului de presă al ministerului. El crede că atâta timp cât crucile nu încurcă la deplasarea transportului, nu este cazul ca ministerul să intervină, poate doar atunci când sunt efectuate lucrări de reconstrucţie a drumurilor. „Noi nici nu aprobăm şi nici nu dezaprobăm acest lucru. Este vorba despre o chestiune foarte sensibilă. Probabil Moldova este o ţară mai religioasă, de aceea există atâtea cruci. Nu ştiu dacă e păcat să le scoatem sau nu…

În acelaşi timp, nici poziţia celor de la Mitropolia Moldovei nu este foarte clară, dar recunosc că nimeni nu le-a cerut să se pronunţe. „La noi nu au parvenit asemenea cereri şi nici alte plângeri”, ne-a răspuns secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaş. El consideră că această practică nu marchează spiritualitatea noastră, ci doar comemorează persoanele decedate. În ce priveşte crucifixurile amplasate la intersecţiile extrem de periculoase, ele invocă prezenţa divină. „Vă mărturisesc că şi în Grecia am văzut cruci pe marginea drumurilor. Dar în mod normal crucile se pun doar la mormântul cuiva, şi nu pe carosabil, aici nu este vorba despre răstigniri, care sunt un simbol al credinţei noastre. Or, la vederea unei cruci suntem chemaţi la rugăciune suplimentară, de iertare a păcatelor pentru cei care au avut o moarte năprasnică, necreştinească”, a precizat reprezentantul mitropoliei. Vadim Cheibaş crede că de aceste simboluri sunt deranjaţi cei de o altă confesiune religioasă.

„Crucile nu-i fac pe şoferi mai prudenţi”

Denis Ţurcanu este director şi instructor al unei şcoli auto. El conduce maşina de 15 ani. În acest răstimp a şofat pe patru continente, dar din câte îşi aminteşte cruci pe marginea drumurilor a văzut doar în Rusia, însă şi acolo o singura dată. Revenit dintr-o vizită de după sărbătorile pascale, el remarcă cu regret că numărul crucilor de pe drumurile noastre a crescut, faţă de anul trecut, zona de nord fiind transformată într-un cimitir în stradă. „Am sesizat că după Sângerei sunt puse cruci la 200, 500 şi 1000 de metri, iar dincolo de Bălţi stă colea un ditamai monument cu şapte cruci. Categoric, crucile nu-i fac pe şoferi mai prudenţi, fiindcă cei care nu au şapte ani de acasă nu vor deveni mai responsabili la vederea lor…”, recunoaşte instructorul. Ceea ce i se pare însă deplasat este faptul că unul dintre aceste monumente funerare e instalat chiar pe acostament în nemijlocita apropiere a carosabilului, ceea ce poate fi fatal pe timp de noapte pentru şoferi. „Consider că această practică de instalare a lor în dreptul accidentelor trebuie oprită. Eu cred că ele periclitează securitatea şoferilor”, consideră directorul şcolii auto. O sintagmă cu care îşi atenţionează cursanţii este că şofatul e o deprindere de viaţă şi doar apoi confort şi plăcere. „Aşa cum nu-ţi poţi cumpăra permis pentru înot, nu se poate cumpăra nici permisul auto”, a conchis el.

„Dacă vrei să le cinsteşti memoria celor dragi, fă-o util”

Psihologul Svetlana Tolstoia e de părere că practica amplasării crucilor este o formă de a ne arăta durerea… în mod demonstrativ, dar totodată ea recunoaşte că nu ştie cum ar proceda dacă ar fi în locul rudelor victimelor. „Dacă nu ai pus cruce pe marginea drumului, nu înseamnă că suferi mai puţin. Însă am avut ocazia să constat că în Marea Britanie cei care au pierdut pe cineva drag şi vor să facă ceva în amintirea lui, pot să amplaseze nişte scaune într-un parc pe care scriu numele răposatului. De asemenea am mai văzut cum o familie a amenajat un teren de joacă pentru copii în memoria gemenilor căzuţi într-un accident rutier. O altă practică este aceea de a face acte de caritate precum se obişnuieşte în SUA”, ne-a spus lectorul de la Catedra psihologie a USM. Specialistul consideră că odată ce te angajezi să faci o astfel de investiţie, atunci să fie măcar una utilă. „Eu cred că anume aşa se poate cinsti memoria cuiva. Crucile şi florile pot fi furate sau stricate şi mai apoi necesită refacere, în plus ele nu educă şoferii. Pentru asta există semnele de circulaţie”, a opinat ea. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *