Eveniment

(FOTO) O expoziţie demnă de „Guinness Book”

Aceste exemplare fac parte din colecţia impresionantă a lui Petru Costin, şef-adjunct al Direcţiei managementul strategic şi relaţii internaţionale, dar şi fondatorul Muzeului Serviciului Vamal, care deţine şi o colecţie de 500 de steaguri şi drapele din diverse perioade – cea mai mare colecţie de acest gen din Moldova -, 30 dintre care vor pot fi văzute de public în preajma Zilei Independenţei la Casa Naţiunilor. Expoziţia cuprinde atât drapele originale, cât şi copii fidele ale steagurilor din perioada dacilor şi până în prezent.

Petru Costin este un colecţionar pasionat. Timp de 45 de ani, el a reuşit să adune sute de uniforme militare şi ale serviciilor vamale din diverse ţări şi perioade, chipiuri vamale, armament medieval şi icoane vechi.

În Muzeul Serviciului Vamal poţi găsi o colecţie originală de uniforme şi chipiuri de vameşi din peste 60 de ţări. Pe parcursul anilor, colecţionarul a adunat peste 600 de uniforme vamale şi militare şi circa 500 de chipiuri vamale. Potrivit lui, aceasta este cea mai mare colecţie de chipiuri vamale din lume.

Colecţionarul cunoaşte istoria fiecărei uniforme, chipiu sau orice al exemplar din colecţie şi poate povesti minute bune în şir despre fiecare în parte. În colecţie are uniforma fostului ministru al Apărării, al generalului-locotenent Andreev, erou al URSS, multe alte uniforme din URSS, Rusia, Ungaria, Marea Britanie, Kenya sau Elveţia. Deţine uniforme vechi încă de prin anii 1945. Totodată, în colecţie sunt peste 90 de uniforme de generali, mareşali şi amirali.

Şeful-adjunct al Direcţiei managementul strategic şi relaţii internaţionale a Serviciului Vamal deţine cea mai mare colecţie de samovare din Moldova. Azi, aceasta numără 40 de exemplare şi întruneşte samovare executate special pentru casa regală rusească şi pentru şeihul persan.

În colecţia Muzeului Serviciului Vamal se găsesc peste 2 mii de unităţi de armament şi unelte de muncă medievale, câteva dintre care apar şi pe timbrele poştale. O parte din exemplare vor fi expuse, începând cu 3 septembrie, la Casa Armatei, într-o expoziţie dedicată Zilei Independenţei.

În contextul aniversării a 20 de ani de la semnarea Declaraţiei de Independenţă, a fost organizată o expoziţie de icoane în Polonia, iar alta urmează să fie deschisă la 2 septembrie. În total, colecţia cuprinde peste 150 de icoane, datând din secolul al XVII-lea până în sec. XX.

Tot pe 2 septembrie, la Palatul Republicii va fi expusă cea mai mare hartă din lume efectuată din monede: 160 de monede care reprezintă harta Moldovei – 15 metri lungime şi 7 metri lăţime. Lucrarea a fost făcută cunoscută şi Comisiei „Guinness Book”. Mai mult: vizitatorii vor putea vedea şi o colecţie de peste 80 de monede jubiliare, emise din 1991 până în prezent, care va fi expusă la Casa Armatei din Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *