Chișinău

(FOTO) PORȚILE ORAȘULUI, înghițite de mizerie și indiferență

Porțile orașului, un punct de atracție pentru cei care vor să admire capitala de la înălțimi, dar care este înghițit de mizerie și indiferență. 
 
La începutul anilor ’80 ai secolului trecut, la intrarea în capitală, dinspre Aeroportul Internațional Chișinău, a fost construit un ansamblu de blocuri de beton armat, cel mai mare având 24 de etaje și o înălțime de circa 70 de metri.

Planurile construcției au fost realizate de către arhitecții I. Skvorțova, A. Markovici și A. Spasov, după o idee a arhitectului I. Tumanean.
Odată cu trecerea anilor, aceste clădiri au suferit un șir de schimbări. Puțini dintre noi își pot imagina ce ascund pereții faimoaselor clădiri, care de câteva decenii „salută” oaspeții capitalei.

Din afară măr frumos, înăuntru găuros

Toți cei care intră în oraș din direcția aeroportului, pot vedea cele două clădiri înalte care împreună reprezintă două „porți” mereu deschise. Noaptea jocul de lumini din apartamente este fascinant. Mai mult, de la înălțimea acestor blocuri se deschide o priveliște minunată: Grădina Botanică pe de o parte și Grădina Zoologică pe de altă parte.

Deși prima impresie este că intri într-un oraș de basm, povestea se termină atunci când intri în unul din blocurile de locuit Porțile orașului. La etajul doi unde sunt cutiile poștale este o mizerie de nedescris, multe dintre lădițe nici nu se mai închid, iar conținutul acestora este împrăștiat pe jos. Ascensoarele funcționează ocazional, dar și atunci locatarii riscă să rămână blocați în lift.

Pe hârtie, ascensoarele se defectează rar

„De când s-au construit aceste clădiri, este o veșnică problemă cu ascensoarele. Acestea se defectează foarte des și suntem nevoiți să urcăm scările sistematic”, spune Mihai, unul dintre locatarii complexului Porțile orașului.

Aceștia spun că problema este butonul care cheamă ambele ascensoare dintr-o scară. Dacă acesta se defectează, este imposibil să mai chemi ascensorul de rezervă. „Aici la noi este așa, uneori lucrează ambele ascensoare, iar mai des nu lucrează nici unul timp de câteva ore. Astfel, mulți urcă pe scări, pentru că ei sunt tineri și mai au forțe, iar noi cei mai în vârstă trebuie să așteptăm aici ore în șir, până va veni tehnicianul să înlăture problemele”, a menționat Mihai, care este pensionar.

Contactat de TIMPUL, șeful Serviciului Lift Botanica, Andrei Stejărescu a declarat că de pe 1 august, până pe 12 august, locatarii din blocurile Porțile orașului au solicitat ajutor pentru înlăturarea defecțiunilor la ascensoare de 15 ori. „Acest număr de solicitări nu îl depășește pe cel din alte blocuri de locuit din capitală”, a subliniat administratorul. Potrivit lui, de vină pentru situația creată se fac șobolanii care rod firele electrice. „Dar și cei care locuiesc acolo au partea lor de vină, pentru că mulți lovesc cu picioarele în uși, apasă haotic pe butoane și astfel acestea se defectează mai des”, a precizat Stejărescu.

Scările – loc unde tinerii consumă alcool, dansează și …

Cei care riscă să se aventureze pe scări, au parte de surprize neplăcute: pereți dărăpănați, inscripții indecente și miros îngrozitor. Aici, în fiecare seară, se adună tineri care consumă alcool, fumează, cântă și dansează. Mai mult, aceștia nu ezită să-și facă și necesitățile fiziologice pe palier. Iar unii locatari preferă să arunce în scara blocului lucrurile de care n-au nevoie.

„Este un miros insuportabil. Când merg dimineața la lucru, trebuie să-mi rețin respirația câteva zeci de secunde pentru că altfel e imposibil să mergi pe aici”, a declarat indignată Maria, o femeie care locuiește la unul dintre etajele superioare ale clădirii.

Dacă cu inscripții de genul „Natașa & Sergiu” ne-am mai obișnuit, atunci cuvintele obscene sau desenele vulgare sunt inacceptabile, mai ales când acestea „înfrumusețează” pereții pe lângă care trec zilnic părinți cu copii.

„Mă doare ceea ce văd aici, dar mă strădui să nu citesc toate aceste nebunii pentru că îmi stric ziua de dimineață”, a menționat Angela, o femeie care ieșea cu copilul la plimbare.

Șeful Întreprinderii nr. 6 de Gestionare a Fondului Locativ de la Botanica, Pavel Iliescu a menționat că înlăturarea inscripțiilor de pe scări ar trebui să fie efectuată de către locatari. „Conform legii în vigoare noi suntem responsabili doar de intrările în bloc și facem tot posibilul pentru a avea grijă de acestea. De pereții din interiorul clădirii noi nu suntem responsabili”, a precizat Iliescu.

Incendiu la etajele superioare – o catastrofă

De incendii nu este protejată nici o clădire, în schimb, în multe din ele sunt toate condițiile necesare pentru a se efectua o evacuare rapidă. Din păcate, Porțile orașului fac parte din clădirile pentru care un incendiu este o adevărată catastrofă.

În aprilie 2012, un apartament dintr-un bloc de la Porțile Orașului a luat foc. Proprietara locuinței, o femeie de 65 de ani, nu a putut fi salvată de flăcări și a decedat, informa atunci Serviciul Situații Excepționale.

Liliana Pușcașu, ofițerul de presă al Serviciului Situații Excepționale a declarat că fiind clădiri vechi nu au hidranți interiori de incendiu și nici furtunuri de intervenție, de aceea pompierii sunt nevoiți să se aprovizioneze cu apă din clădirile vecine.

O cercetare mai detaliată ar identifica mai multe probleme, dar deocamdată ar trebui rezolvate măcar cele vizibile cu ochiul liber. Și asta pentru că chiar dacă modelul acestor clădiri este unic, în interior găsești prea multă mizerie și nimănui nu-i pasă de aceasta.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *