Ucraina

FOTO. Pușcașii marini ucraineni au scos pe front arma despre care se credea că mai există doar într-un muzeu

Militarii ucraineni au distribuit o primă înregistrare video care arată cum trag cu un mortier M-240 cu calibrul de 240 de milimetri despre care înainte de izbucnirea războiului se credea că mai există în Ucraina doar într-un muzeu din Kiev.

Arma a ajuns în dotarea Brigăzii 35 de Pușcași Marini a Ucrainei, aceștia trăgând recent cu ea, după cum se poate observa datorită ninsorii puternice care a fost surprinsă în înregistrarea video, transmite Hotnews.

O fotografie cu un mortier M-240 în dotarea militarilor ucraineni a apărut pe rețelele de socializare la sfârșitul lunii septembrie a anului trecut, însă aceasta este prima înregistrare video care confirmă că arma încă este operațională.

Administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker notau la momentul apariției fotografiei că aceasta arăta pentru prima oară că mortierul „antic dar puternic” este folosit de trupele ucrainene.

„În mod interesant, nu se știa ca modelul M-240 să se afle în depozitele ucrainene însă un mortier de acest tip a fost expus într-un muzeu din Kiev”, mai nota Ukraine Weapons Tracker la momentul respectiv.

Ce se știe despre acest mortier de fabricație sovietică

Intrat în serviciul forțelor armate sovietice în anii ’50, se crede că mortierul M-240 a văzut pentru prima dată acțiune pe câmpul de luptă în Războiul de Yom Kipur când a fost folosit de armata siriană, aliatul tradițional al Rusiei din Orientul Mijlociu, împotriva forțelor israeliene.

Astfel de mortiere au fost folosite ulterior și în invazia Uniunii Sovietice din Afganistan, Războiul Civil Libian și, mai recent, Războiul Civil Sirian, în timpul căruia a fost folosit de trupele dictatorului Bashar al-Assad.

Înainte de izbucnirea războiului din Ucraina apariția acestor imagini pe rețelele de socializare se credea că doar 4 țări din lume mai au în dotare mortiere M-240: Rusia, Bulgaria, Siria și Egipt. România a avut și ea un număr redus de mortiere M-240 pe care le-a casat în 1995.

Ukraine Weapons Tracker mai nota anul trecut că, în pofida vechimii armei, arsenalul Ucrainei a conținut un număr impresionant de muniții cu calibrul de 240 de milimetri care pot fi lansate de aceste mortiere. Deși multe dintre proiectilele cu calibrul de 240 de mm au fost dezafectate, cele rămase sunt acum folosite pe front.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *