FOTO. Rusia a ajuns să scufunde intenționat nave în strâmtoarea Kerci. Cât de departe merge Kremlinul pentru a salva podul spre Crimeea
În timp ce dronele navale mici, dar puternice ale Ucrainei, terorizează activele rusești în Marea Neagră, Rusia a recurs la scufundarea navelor vechi pentru a crea o barieră de protecție pentru Podul său cheie Kerci către Crimeea ocupată.
Dar linia defensivă de feriboturi și șlepuri naufragiate este departe de a fi o soluție salvatoare, a declarat un expert pentru Insider; ar putea fi doar un leucoplast pe o gaură de glonț.
Imaginile sugerează că Rusia a muncit din greu încercând să protejeze Podul Kerci – un atu vital pentru forțele și civilii ruși și o țintă cheie pentru Ucraina – de atacurile Kievului cu nave de suprafață fără pilot (USV). Dar nu este clar dacă bariera navelor scufundate în mod intenționat va opri bărcile drone.
„Par a fi o încercare de a proteja podul de amenințările maritime, dar probabil că nu va funcționa împotriva ambarcațiunilor drone mai mici, precum cele pe care Ucraina le-a folosit împotriva navelor marinei ruse ancorate în jurul Crimeei”, spune Bryan Clark, fost ofițer al Marinei SUA, acum expert la Institutul Hudson.
1/ Russians trying to stop ZSU #USV attacks on the Kerch Bridge have built a barrier about 1.2 km long on the Black Sea of the bridge at 45.247362 36.583960.
Left: Sentinel 1 SAR, 27 August 2023
Right: Google map (note traffic backup) from 29 August 2023https://t.co/g1wnglM4PK pic.twitter.com/F5taNdbmib— David Helms (@davidhelms570) August 29, 2023
„Distanța dintre aceste carcase scufundate este suficient de mare pentru ca navele mici să treacă, iar navele ucrainene fără echipaj au un pescaj redus și o capacitate suficientă de automatizare și senzor pentru a evita obstacolele”, a spus Clark pentru Insider, adăugând că, deși Rusia poate pariază că navele mici nu vor putea „purta încărcături explozive suficient de mari pentru a deteriora podul”, aceste drone „pot fi foarte precise și pot plasa focoasele în locul exact pentru a maximiza impactul asupra unei structuri precum un pod”.
În weekend, imaginile din satelit au arătat ceea ce părea a fi o barieră în apă de-a lungul unei secțiuni a podului Kerci care a fost anterior avariat de un atac cu drone navale în iulie.
Rusia a folosit „măsuri extinse de protecție” pentru a se proteja de atacurile asupra Podului Crimeea, a informat Ministerul Apărării din Regatul Unit în raportul său de vineri,1 septembrie.
Rusia se bazează în mare măsură pe pod pentru a traversa strâmtoarea Kerci. Podul a fost construit după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 pentru a conecta peninsula de Rusia continentală.
După invazie, podul a devenit esențial pentru logistica militară rusă, în special pentru trupele sale din sudul regiunilor Herson și Zaporojie.
Alte măsuri de protecție includ generatoare de fum montate pe camioane TDA-3, sisteme de apărare antiaeriană și bariere subacvatice formate din nave scufundate intenționat, confirmate de imagini din 29 august.
Serviciul de informații al armatei Ucrainene (GUR) a raportat la începutul lunii august că Rusia recurge la scufundarea navelor în strâmtoarea Kerci pentru a proteja Podul Crimeei de atacurile cu drone.
Ministerul Apărării din Marea Britanie a confirmat că mai multe nave au fost scufundate în partea de sud a podului, la aproximativ 160 de metri una de cealaltă.
Ucraina a atacat podul pe 17 iulie cu o nouă dronă maritimă experimentală supranumită „Sea Baby”. Ucraina a avariat anterior podul în octombrie 2022.
„Dronele navale sunt o invenție a Serviciului de Securitate al Ucrainei”, a declarat pentru CNN Vasil Maliuk, șeful SBU.
Întrebat pe 24 august dacă aceasta este o formă eficientă de protecție împotriva dronelor marine, șeful serviciilor secrete militare ucrainene Kirilo Budanov a răspuns „lasă-i să se scufunde”.
El a adăugat că Ucraina era conștientă de „obiceiul armatei ruse de a scufunda ceva undeva gândindu-se că acest lucru va ajuta cumva”.
Sursa: Ziare.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!