CSI / Rusia

FOTO. Rusia a ajuns să scufunde intenționat nave în strâmtoarea Kerci. Cât de departe merge Kremlinul pentru a salva podul spre Crimeea

În timp ce dronele navale mici, dar puternice ale Ucrainei, terorizează activele rusești în Marea Neagră, Rusia a recurs la scufundarea navelor vechi pentru a crea o barieră de protecție pentru Podul său cheie Kerci către Crimeea ocupată.

Dar linia defensivă de feriboturi și șlepuri naufragiate este departe de a fi o soluție salvatoare, a declarat un expert pentru Insider; ar putea fi doar un leucoplast pe o gaură de glonț.

Imaginile sugerează că Rusia a muncit din greu încercând să protejeze Podul Kerci – un atu vital pentru forțele și civilii ruși și o țintă cheie pentru Ucraina – de atacurile Kievului cu nave de suprafață fără pilot (USV). Dar nu este clar dacă bariera navelor scufundate în mod intenționat va opri bărcile drone.

„Par a fi o încercare de a proteja podul de amenințările maritime, dar probabil că nu va funcționa împotriva ambarcațiunilor drone mai mici, precum cele pe care Ucraina le-a folosit împotriva navelor marinei ruse ancorate în jurul Crimeei”, spune Bryan Clark, fost ofițer al Marinei SUA, acum expert la Institutul Hudson.

„Distanța dintre aceste carcase scufundate este suficient de mare pentru ca navele mici să treacă, iar navele ucrainene fără echipaj au un pescaj redus și o capacitate suficientă de automatizare și senzor pentru a evita obstacolele”, a spus Clark pentru Insider, adăugând că, deși Rusia poate pariază că navele mici nu vor putea „purta încărcături explozive suficient de mari pentru a deteriora podul”, aceste drone „pot fi foarte precise și pot plasa focoasele în locul exact pentru a maximiza impactul asupra unei structuri precum un pod”.

În weekend, imaginile din satelit au arătat ceea ce părea a fi o barieră în apă de-a lungul unei secțiuni a podului Kerci care a fost anterior avariat de un atac cu drone navale în iulie.

Rusia a folosit „măsuri extinse de protecție” pentru a se proteja de atacurile asupra Podului Crimeea, a informat Ministerul Apărării din Regatul Unit în raportul său de vineri,1 septembrie.

Rusia se bazează în mare măsură pe pod pentru a traversa strâmtoarea Kerci. Podul a fost construit după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014 pentru a conecta peninsula de Rusia continentală.

După invazie, podul a devenit esențial pentru logistica militară rusă, în special pentru trupele sale din sudul regiunilor Herson și Zaporojie.

Alte măsuri de protecție includ generatoare de fum montate pe camioane TDA-3, sisteme de apărare antiaeriană și bariere subacvatice formate din nave scufundate intenționat, confirmate de imagini din 29 august.

Serviciul de informații al armatei Ucrainene (GUR) a raportat la începutul lunii august că Rusia recurge la scufundarea navelor în strâmtoarea Kerci pentru a proteja Podul Crimeei de atacurile cu drone.

Ministerul Apărării din Marea Britanie a confirmat că mai multe nave au fost scufundate în partea de sud a podului, la aproximativ 160 de metri una de cealaltă.

Ucraina a atacat podul pe 17 iulie cu o nouă dronă maritimă experimentală supranumită „Sea Baby”. Ucraina a avariat anterior podul în octombrie 2022.

„Dronele navale sunt o invenție a Serviciului de Securitate al Ucrainei”, a declarat pentru CNN Vasil Maliuk, șeful SBU.

Întrebat pe 24 august dacă aceasta este o formă eficientă de protecție împotriva dronelor marine, șeful serviciilor secrete militare ucrainene Kirilo Budanov a răspuns „lasă-i să se scufunde”.

El a adăugat că Ucraina era conștientă de „obiceiul armatei ruse de a scufunda ceva undeva gândindu-se că acest lucru va ajuta cumva”.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *