FOTO/VIDEO. Cu fanfară, blindată și flori. Veteranii războiului din Afganistan se îndreaptă spre Complexul Memorial „Fiilor Patriei – memorie sacră”
Miercuri,15 februarie, marcăm 34 de ani de la sfârșitul războiului din Afganistan. Cu această ocazie veteranii care au luptat pe front, bărbați din mai multe raioane ale țării s-au adunat în Chișinău ă pentru a mărșălui cu flori, alături de fanfară și o blindată spre Complexul Memorial „Fiilor Patriei – memorie sacră”.
Evenimentul de depunere a florilor și un miting cu prilejul Zilei de comemorare a celor căzuți în luptele din Afganistan, urmează a avea loc la ora 11:00, scrie TV8.
Cu un mesaj a venit și președinta Maia Sandu pe pagina sa de Facebook:
„Astăzi marcăm 34 de ani de la sfârșitul războiului din Afganistan. Peste 12.500 de moldoveni au fost trimiși să lupte în acest război, dându-și pentru el tinerețea, sănătatea și viața. Trei sute și unu moldoveni au murit, alți 700 au fost răniți, în munții Asiei Centrale.
Veșnică pomenire celor căzuți! Ne închinăm în fața celor care au revenit de pe front și și-au construit o viață acasă … Suntem datori să păstrăm pacea și libertatea în țara noastră”.
Vă amintim că după un cumplit război, care a durat aproape 10 ani, în data de 15 februarie 1989, trupele armatei sovietice au fost retrase din Afganistan.
La operaţiunile militare desfăşurate pe teritoriul Afganistanului au participat 12.500 de soldaţi şi ofiţeri moldoveni, dintre care circa 700 au fost răniţi, iar 301 au căzut pe câmpul de luptă din munţii Afganistanului. Reveniţi la baştină, o parte din veteranii acelui crunt război și-au dedicat cei mai frumoşi ani ai vieţii activităţii în cadrul organelor afacerilor interne, demonstrând un înalt grad de responsabilitate, profesionalism şi atitudine conştiincioasă faţă de obligaţiile de serviciu.
E de remarcat faptul, că anume veteranii acestui cumplit şi îngrozitor război, au fost printre primii care au ripostat atacurilor separatiștilor din stânga Nistrului, iar 44 de participanți ai războiului din Afganistan şi-au jertfit viaţa pentru suveranitatea şi integritatea Republicii Moldova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!
Au murit prntru o tara si o cauza care nu era a lor.
Dumnezeu Sa-i Odihneasca.!
Dementilor ! Pt ce sarbatoriti voi razboiul din Afganistan ? Acela nu a fost razboiul vostru, a fost razboiul rusilor. Si mai ales ca afost un razboi de cotropire, ca tot mancau rahat rusii ca ei nu au dus “nicodata” razboaie de cotropire, ei “naumai s-au aparat” taoata istoria lor. Serios ? Si razboiul din Afganistan tot de aparare a fost ? Iar acum voi il sarbatoriti ? Dementilor ce sunteti !
Nu-i jigni! Nu ai citit atent!
Ei nu sărbătoresc, ci comemorază pe cei pierduți în acel război nedret și străin…
Compatrioții noștri nu au mers voluntar la acel măcel, erau trimiși fără voia lor.
Nu este o jignire. Este crudul adevar. Nu era cazul sa comemoreze o agresiune. Daca acum Rep Moldova ar fi cea agresata de Rusia ? Tot asa ai mai zice, ca este o jignirea si ca este o comemorare ? Sa avem pardon, acela a fost un razboi rusesc de agresiune si nu trebuie comemorat ! Clar !
Eh, mamă, mamă!
Prea rectiliniu privești. Partial ai dreptate. E vorba că ivanii doreau, impuneau să se sărbătorească agresiunea ceea.
Dar au suferit copiii noștri… Nu poți șterge cu bureta suferința lor. Una să ”sărbătorești” rusește, alta e ca să-ți amintești de camarazi, de grozăviile acelui război și să-i comemoreze pe cei căzuți…
N.B.
Nu sunt participant la măcelul din Afganistan. Sunt un nene mai în vârstă. Am avut ”plăcerea” cu mai mulți conaționali ai noștri să participăm în 71-72 la conflictul dintre Egipt, Siria cu Israel. Nu a fost dorința noastră. Și acolo URSS-ul avea ”treabă”. Spre regret, o parte din băeții noștri au căzut. Desigur, nu era de aea amploare ca Afganistanul. Oricum ne-a lăsat o amprentă adâncă. Cei care am mai rămas, ne mai amintim de acei colegi pierduți. Nici vorbă nu e să ne mândrim cu așa ceva. Pur și simpu, e o pagină neagră, care ne apasă și azi….