Marți, miniştrii afacerilor externe ai Franţei, Estoniei, Letoniei şi Lituaniei au subliniat necesitatea de a continua ajutorul pentru Ucraina după rebeliunea eşuată a grupului Wagner din Rusia la sfârşitul săptămânii trecute, informează Agerpres.
„Evenimentele de la sfârşitul săptămânii trecute nu fac decât să confirme că Rusia este şi rămâne imprevizibilă. Tocmai de acolo vine pericolul”, a reacţionat Gabriel Landsbergis, şeful diplomaţiei lituaniene, în cadrul unei conferinţe de presă comune la finalul unei reuniuni la Paris.
„Este foarte important să nu ne lăsăm distraşi de agitaţie şi să încercăm să rezolvăm probleme”, a mai adăugat el, îndemnând celelalte ţări să se concentreze asupra ”principalelor priorităţi”, în special pe întărirea capacităţilor de apărare şi pe disuasiune, precum şi pe creşterea sprijinului pentru Ucraina.
De asemenea, la rândul său, şefa diplomaţiei franceze Catherine Colonna a subliniat că toate consecinţele acestor evenimente încă nu sunt cunoscute şi că lucrurile nu trebuie analizate în pripă. ”Toate acestea ne fac să continuăm să fim vigilenţi şi să susţinem Ucraina”, a mai declarat ea.
Catherine Colonna a informat că miniştrii au evocat împreună summitul NATO ce va avea loc peste două săptămâni la Vilnius, ”cu perspectiva aderării Ucrainei, cu formule pe care le putem găsi şi garanţiile de securitate pe care le putem da, în mod bilateral, acestei ţări”.
„Trebuie să ne asigurăm că acest summit îşi va ţine promisiunile”, începând cu ”un drum clar” pentru Ucraina spre NATO, a insistat la rândul său ministrul de externe lituanian.
Omologul său estonian, Margus Tsahkna, a estimat că alianţa trebuie să trimită ”un mesaj foarte clar” pentru Ucraina.
De asemenea, Catherine Colonna a mai dezvăluit necesitatea de a întări ”peste tot şi în Marea Baltică” prezenţa Franţei pe flancul estic al Alianţei Atlantice.
Franţa este prezentă în regiunea baltică, ”cu efective permanente şi în regim de rotaţie pe cerul baltic şi noi vom continua” (să fim prezenţi), a subliniat şefa diplomaţiei franceze.
La rândul său, ministrul estonian a subliniat cât de ”crucial” este să se coopereze în materie de apărare şi de întărire a capacităţilor de producţie în Europa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!