ActualitateExterne

Franța planifică reducerea deficitului bugetar la 2,8% din PIB până în 2029

Guvernul francez a prezentat luni Parlamentului un plan pe termen lung ce prevede ţinerea sub control a deficitului bugetar în următorii ani, ţara încercând să recâştige încrederea investitorilor şi să evite sancţiunile conform noilor reguli fiscale din UE, informează Agerpres.

Executivul s-a angajat să reducă deficitul bugetar la 2,8% din PIB în 2029, de la 6,1% din PIB în 2024, începând cu o ajustare semnificativă anul viitor. Autorităţile se aşteaptă ca Franţa, a doua economie a zonei euro, să înregistreze o creştere de 1,1% anul viitor, de 1,4% în 2026 şi de 1,5% în 2027.

Documentul va fi trimis la Bruxelles până la finalul lunii, ca parte a procedurii prin care Franţa obţine o extindere de până la şapte ani, de la patru ani, pentru redresarea finanţelor publice. În vederea îndeplinirii condiţiilor pentru o astfel de extindere, Guvernul francez a prezentat reforme care vor îmbunătăţi perspectivele economice, inclusiv deja adoptata majorare a vârstei de pensionare şi noi modificări la ajutorul de şomaj.

Aceste planuri sunt esenţiale pentru recâştigarea încrederii investitorilor. Luna aceasta, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a înrăutăţit perspectiva atribuită ratingului Franţei la negativă, ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă.

În aprilie 2024, Fitch retrogradase ratingul suveran al Franţei de la “AA” la “AA minus”, un nivel similar cu calificativul atribuit Belgiei şi Marii Britanii.

“Riscurile politicii fiscale au sporit de la precedenta noastră analiză. Derapajul fiscal proiectat pentru acest an plasează Franţa în cea mai slabă poziţie fiscală iniţială şi acum ne aşteptăm la extinderea deficitelor fiscale, ceea ce va duce la o creştere semnificativă a datoriei guvernamentale, spre 118,5% din PIB până în 2028, apreciază agenţia de evaluare financiară.

Vineri, agenţia de evaluare financiară Moody’s va prezenta o evaluare a ratingului Franţei.

Fitch estimează la un deficit de 5,4% din PIB în 2025 şi 2026, şi nu se aşteaptă ca Guvernul să-şi îndeplinească angajamentul de a reduce deficitul sub pragul stabilit de UE la 3% din PIB până în 2029. Franţa este a doua economie a zonei euro.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *