Actualitate

Franța va închide mai multe moschei radicale și va expulza imami străini care incită la ură

„Nu există loc în Franța (…) pentru cei care provoacă ură”, a declarat pentru presă Cazeneuve la încheierea unei întâlniri cu reprezentanți ai Consiliului Francez al Cultului Musulman (CFCM) în cadrul luptei împotriva jihadismului după ultimele atentate comise în Franța.

Cazeneuve a anunțat că s-a decis deja închiderea a circa 20 de moschei și de centre de rugăciune și a anunțat că ‘vor mai urma și altele’. În aceeași notă, ministrul francez a informat că au fost emise 80 de ordine de expulzare împotriva imamilor străini din cauza discursurilor lor radicale, că există ‘câteva zeci’ de ordine de acest gen în curs de examinare și că ‘această politică’ va continua.

Dincolo de dimensiunea punitivă, ministrul de interne — care are în atribuții și gestionarea relațiilor cu cultele religioase — a anunțat că în octombrie ar urma să fie gata noul cadru instituțional pentru cultul musulman. Acesta presupune crearea unei ‘fundații’ pentru finanțarea centrelor de cult, care în prezent primesc adeseori fonduri din străinătate (de la țări precum Arabia Saudită) și cărora li se reproșează că au introdus o concepție religioasă obscurantistă, fără legătură cu practicile franceze.

Un alt aspect important al dispozitivului pe care îl pregătește guvernul este formarea imamilor și a capelanilor din închisori, pentru care CFCM a creat ‘un consiliu teologic’. Obiectivul, potrivit lui Cazeneuve, este ‘de a avea teologi de înalt nivel care, pornind de la o referință exactă, să-i formeze pe imamii francezi’ pentru ca aceștia ‘să propovăduiască un islam (…) compatibil cu valorile Republicii’ Franceze.

Președintele CFCM, Anouar Kbibech, a declarat la rândul său că obiectivul acestui consiliu teologic va fi să combată discursurile radicale care circulă pe internet. 

agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *