Actualitate

Fratele bașcanului Irina Vlah s-a împrumutat cu 4 milioane de dolari și nu le-a întors

Serghei Vlah a contractat cele trei credite pe numele Societății cu Răspundere Limitată S.I Demir-Agro, pe care a fondat-o și o administrează din 2011.

Operațiunile bănești au fost efectuate în perioada 2016-2020, iar banii trebuiau să fie restituiți până în vara anului curent. Serghei Vlah nu a respectat însă termenul stabilit de bancă, iar pentru a-și recupera banii, instituția financiară a inițiat procedurile legale.

„În vederea executării în termen a obligației S.I Demir-Agro, Serghei Vlah s-a angajat să răspundă cu averea proprie, în caz că debitorul nu execută plata conform condițiilor contractuale. Mai mult, restituirea împrumuturilor a fost garantată și prin proprietățile deținute de ”Bakayan-Com” SRL. Printre acestea se numără și o livadă de mere, cu o suprafață de 220.328 de metri pătrați, amplasată în satul Ferapontievca”, a precizat Valerii Demitroglo, directorul filialei unei bănci din Comrat.

La data de 26 mai curent, când a fost pornit procesul de insolvabilitate, datoria debitorului era de peste trei milioane de dolari, iar pentru a recupera datoria, banca a pus sub sechestru livada de mere, care aparține companiei ”Bakayan-Com”, administrată de către mama lui Serghei Vlah, Anastasia Vlah. Deoarece debitorul nu și-a onorat angajamentele, banca a dispus inițierea procedurilor de executare forțată a contractelor de ipotecă, dar și a procedurii de insolvabilitate.

„Banca a depus și plângeri penale și a solicitat tragerea la răspundere a lui Serghei Vlah, pentru înstrăinarea și tăinuirea bunurilor gajate”, a adăugat reprezentantul băncii.

Plângerile bancherilor din Comrat au ajuns la Procuratura Generală. A fost pornit un proces la Judecătoria din Ceadîr-Lunga, dar ședințele sunt amânate una după alta.

La adresa juridică a companiei administrate de Serghei Vlah, au fost jurnaliștii de la Jurnal, dar acolo nu era nimeni, care să dea careva detalii. De asemenea, a fost sunat și Serghei Vlah, în speranța că el ne va explica situația, dar omul nu a reacționat. Nu a răspuns nici administratorul insolvabilității, Adrian Chilaru. 

În primăvara anului 2020, Serghei Vlah a fost implicat într-un alt conflict. Fratele bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah, era acuzat de furtul grâului din fondul de rezervă al autonomiei.

Atunci, Adunarea Populară a Găgăuziei a declarat că pe parcursul ultimelor ani, din fondul de rezervă a dispărut o cantitate enormă de grâu, iar când o comisie de anchetă a început investigația, grâul a fost întors, însă era altul. Grâul a dispărut din fondul de rezervă în anul 2016 și a fost întors peste patru ani. În spațiul public au fost plasate facturile, care demonstrează acest lucru. Pe unde a ”călătorit” această cantitate de grâu nu cunoaște nimeni.

Compania Demir-Agro a devenit cunoscută când Irina Vlah a devenit bașcan al autonomiei. Firma este specializată în cumpărarea de cereale, în Republica Moldova, și vânzarea acestora în străinătate.

În 2016, Demir-Agro a ocupat primul loc la două nominalizări – ”Cel mai bun exportator al anului” și ”Patronul anului”. Această firmă a fost sponsorul Irinei Vlah în campania electorală pentru ocuparea funcției de bașcan. Potrivit portalului infobase, în 2019, veniturile din vânzări ale companiei Demir-Agro s-au ridicat la 457 milioane de lei.

Sursa: jurnal.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *