Frica de întuneric poate fi depăşită
Copiii mici nu ştiu că lucrurile există chiar dacă nu le pot vedea, creierul lor nu este atât de dezvoltat pentru a le fi frică de întuneric. Când mai cresc, observă că întunericul acoperă lucrurile care încă sunt acolo. Totuşi, un copil de doi ani nu ştie îndeajuns de multe despre constanta obiectelor pentru a înţelege că lucrurile nu se dezvoltă pur şi simplu din întuneric dacă nu erau deja acolo. Astfel, îşi pot imagina uşor că monştrii pot fi în întuneric, chiar dacă nu erau acolo când a deschis lumina. Mai jos sunt câteva idei cum să depăşiţi împreună cu copilul frica de întuneric.
Încurajaţi copilul să discute despre fricile sale. Permiţând copiilor să-şi exploreze fricile şi să vorbească despre ele, faceţi un pas important în înţelegerea şi depăşirea lor. Chiar dacă prin discuţie nu se rezolvă toată problema, acest fapt învaţă copiii să facă faţă emoţiilor nedorite. Mai mult, dorinţa părinţilor de a-l asculta îl învaţă că frica sa nu este atât de înspăimântătoare.
Acceptaţi frica copilului. Este bine să mergeţi în camera copilului şi să îi arătaţi că nu este nimic sub pat, după uşă, în dulap. Aceştia sunt în proces de învăţare pentru a avea încredere în propriul mod de a vedea lumea şi trebuie să le arătăm că îl respectăm.
Permiteţi copilului să facă o obsesie din frica lui. Surprinzător, cei mai mulţi copii au tendinţa de a-şi depăşi temerile. Ei pot vorbi despre acestea neîncetat, pot pune întrebări mereu, pot cere să asculte povestea înfricoşătoare în moduri repetate, pot incorpora lucrul care îi face să se teamă în jocurile lor. De cele mai multe ori această obsesie este o formă naturală de a o controla.
La fel de important ca şi depăşirea acestei frici speciale, această experienţă oferă copilului oportunitatea de a-şi practica aptitudinile care să îi servească toată viaţa. Îl puteţi învăţa să-şi cerceteze frica, să o exploreze şi să dezvolte strategii de a se ajuta să se simtă în siguranţă. Cercetarea presupune, de exemplu, căutarea prin cameră pentru a vedea dacă este ceva de speriat. Pentru a se simţi în siguranţă, îşi poate ţine jucăria preferată în pat sau în braţe.
Evitaţi să spuneţi copilului poveşti cu monştri sau să îl lăsaţi la televizor la filme horror înainte de culcare. Acestea vor excita creierul copilului şi vor fi o sursa de stres. Spuneţi copilului o poveste frumoasă şi staţi cu el până adoarme. Lăsaţi uşa la dormitorul copilului şi al vostru deschise pentru ca acesta să nu se simtă restricţionat.
Silvia Ursu
psihologie@timpul.md
Sursa: Timpul Suplimentul Femeia