Actualitate

Frigul ne bate la ușă! Câte milioane de lei alocă autoritățile pentru a salva Moldovagaz

„Este vorba de 125 mil. de lei (circa 4 mil. USD) din amânarea plății TVA și câte 200 mil. de lei din compensații pentru luna ianuarie și martie și 150 mil. de lei pentru luna februarie, care vor fi achitate anticipat companiei Moldovagaz. Noi suntem deschiși deplin pentru discuții cu conducerea Federației Ruse despre livrarea gazelor.(…) Am văzut ieri că s-a declarat că relația Gazprom cu Moldovagaz este strict comercială. Sperăm că este așa. Un client când solicită o amânare, aceasta este acceptată, dar nu se pun ultimatumuri. Sper că nu există conotații politice în această decizie a Gazpromului”, a declarat Natalia Gavriliță, în cadrul ședinței Parlamentului.

În luna octombrie 2021, MoldovaGaz şi Gazprom au prelungit pentru cinci ani acordul de furnizare de gaze naturale. În conformitate cu prevederile noului contract, Gazprom cere ca plata pentru gazele naturale livrate să fie făcută în avans până la data de 20 a fiecărei luni, transmite bani.md.

Republica Moldova a mai decretat odată situaţia de urgenţă în sectorul energetic timp de 30 de zile, la finele lunii octombrie. La fel, atunci Gazprom a ameninţat că va opri livrările după ce Republica Moldova a întârziat să plătească sumele datorate. Pentru a rezolva criza, Parlamentul de la Chişinău a amendat bugetul pentru a plăti datoriile către Gazprom.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *