Frunzele au inundat Chișinăul
Responsabilii spun că în această perioadă la muncă au ieșit toți angajații, dar nu reușesc pentru că este prea mult frunziș. Totodată, arderea frunzelor nu este o soluție, pentru că acest proces este interzis prin lege.
Șeful Asociației de gospodărire a spațiilor verzi, Eliferii Haruţa a declarat că instituția pe care o coordonează se ocupă de strângerea frunzișului din parcurile și bulevardele din capitală. „Pentru asigurarea operativă a curățeniei în aceste zone, zilnic muncesc peste 200 de persoane. De asemenea, mai lucrează șapte tractoare și 12 autocamioane. Acestea transportă frunzele la gunoiștea „Mina-Purcel” din municipiu Chișinău, efectuând câte 2-3 deplasări pe zi”, punctează Haruța.
Frunzele cad toate odată și lucrătorii nu fac față
Petru Gontea, șeful Direcției locativ comunale și amenajare din cadrul primăriei municipiului Chișinău a menționat, că pe lângă persoanele care lucrează permanent în acest domeniu au mai fost chemați alți câțiva zeci de oameni. „În acest an frunzele au început să cadă mai târziu și în ultimele zile angajații nu reușesc să le colecteze și să le transporte pe toate. De aceea sunt făcute mai multe grămezi, care sunt transportate pe parcursul a câteva zile. Avem peste 500 de angajați și asta pentru că timp de o lună va trebui să fie colectat tot frunzișul. Fiecare angajat lucrează câte șapte ore pe zi și primește un salariu lunar de minim 3000 de lei. Doritori de a se angaja mai sunt, dar nu avem surse financiare ca să ne permitem mai mulți oameni, de aceea ne descurcăm cu ceea ce avem”, relatează Gontea.
Andrei, unul dintre lucrătorii care strâng frunzele în sectorul Botanica din capitală, spune că această muncă este destul de grea, dar se bucură că are totuși un loc de muncă. „Vin aici de dimineața și stau aproape toată ziua. Seara ajung foarte obosit. Pentru lucrul pe care îl fac, primesc 2200 de lei pe lună. E puțin, dar nu am unde lucra în altă parte”, povestește măturătorul.
Petru Gontea spune că agenții economici sunt obligați să strângă frunzele din zona în care activează, în caz contrar aceștia riscă să fie amendați de poliție. Mai mult, seful Direcției locativ-comunale subliniază că nimeni nu are dreptul să ardă frunzele, pentru că acest lucru este interzis prin lege.
Arderea frunzelor dăunează mediului și sănătății oamenilor
Angajaţii Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău bat alarma şi vin cu un apel către locuitorii capitalei să păstreze nu doar aspectul curat al orașului, dar și calitatea aerului prin evitarea arderii frunzelor și a deșeurilor menajere. Nivelul poluării aerului atmosferic în rezultatul arderii resturilor vegetale şi deşeurilor ajunge la cote critice și poate cauza daune foarte grave pentru sănătatea umană.
Specialiștii menționează că arderea frunzelor dăunează mediului și sănătății oamenilor. Fumul produs de ardere conține multe substanțe toxice care pot provoca maladii grave. Arderea frunzelor uscate este o încălcare a legislației ecologice.
Potrivit experților cea mai buna soluție este ca frunzele să fie strânse și îngropate. Aceștia remarcă că de regulă frunzele sunt arse în sectoarele private şi are loc translocarea fumului toxic spre blocurile locative cu multe etaje. De aceea în aer sunt emanate diferite substanţe toxice, care pot cauza chiar şi intoxicaţii ale căilor respiratorii, afecţiuni ale sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului, pătrunzând nu doar în atmosferă, dar şi în solul şi apele din preajmă.
Dacă vor fi identificate persoane care ard frunzișul, acestea ar putea fi amendate.
Zilnic din Chișinău sunt transportate zeci de tone de frunze, care ajung atât la gunoiștea „Mina Purcel” din Municipiul Chișinău (70 %), cât și în tranșeele autorizate de către preturile de sector (30 %). Acolo frunzișul este lăsat să putrezească.